A befektetők azt szeretnék, ha Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke hatalmon maradna, ám csak egyszerű többségre támaszkodhatna a hét végi parlamenti választások után megalakuló parlamentben - írja a Bloomberg elemzői körkérdésére támaszkodva. A szakértők attól tartanak, hogy ha ismét abszolút többséget szerez a Fidesz, akkor a kormányfő tovább menetel az illiberális állam kiépítésében.

Mi lenne, ha?

Az elemzők azt jósolják, hogy egyszerű többség esetén a kormány kitartana a fegyelmezett költségvetési politika mellett, mert attól tartana, hogy egy megcsúszás esetén megszorításokra kényszerülne, ami felemészthetné maradék népszerűségét. Eközben folytatódna a gazdaság növekedése és az ország vezetésével összefonódó oligarchák vagyonának hizlalása.

A kétharmados többség ugyanakkor biankó csekket adna a miniszterelnöknek arra, hogy azt csináljon, ami éppen eszébe jut, például folytassa a demokratikus intézményrendszer lerombolását. Ennek ellenkezője, az ellenzék győzelme viszont a megosztott pártok huzakodása miatt bizonytalanságot hozna. Orbán Viktor esetleges sokkszerű veresége rövid távon a piacon is ilyen hatással járhat.

Egyszerű többség

Az elemzők egyetértenek abban, hogy ha a Fidesz egyszerű többséghez jutna, az nem különbözne alapvetően a kétharmados fölénytől. Szabó Viktor, az Aberdeen Asset Management elemzője úgy látja, hogy a kormány a kisebb a többséggel is elérhet mindent, amit akar. A jelenlegi gazdaság modell jól működik abban az értelemben, hogy a segítségével felépíthetik az új üzleti elitet.

A választás nem számít a gazdaság szempontjából - legalábbis ez az alapvető forgatókönyve az UBS Wealth Management szakértőjének, Tilmann Kolbnak. Szerinte a kormány továbbra is féken tartja a költségvetési hiányt és tovább igyekszik csökkenteni az állami finanszírozás kitettségét a külföldi forrásoknak. A Fidesz győzelme kissé felértékelné a magyar befektetési termékeket.

A politikai kapcsolataiknak köszönhetően vagyonosodó vállalkozók tovább fogják növelni befolyásukat a gazdaságban, az ország tovább halad egyfajta államkapitalista modell felé - mondja Zsiday Viktor, a Hold Alapkezelő portfóliómenedzsere. Eközben folytatódik az uniós források beáramlása, a belső fogyasztás növekedése és a befektetések bővülése. Ezért a gazdaság "rendben lehet" a következő két-három évben.

Kétharmad

Zsiday a legveszélyesebb forgatókönyvnek azt tarja, ha a kormánypárt kétharmados többséget szerez. Első körben ez utat nyit az előtt, hogy a miniszterelnök tovább rongálja, ami még megmaradt a demokratikus intézményrendszerből. Ez a második körben válaszokat váltana ki a befektetőktől, az EU-tól és a nyugati kormányoktól, ami károkat okozna a magyar gazdaságnak.

A kétharmados Fidesz-többség vélhetően negatív piaci reakciókhoz vezetne, annak ellenére, hogy a piacok a stabil kormányzás folytonosságát szeretik - ért egyet az előbbivel Magdalena Polan, a Legal & General befektetési cég közgazdásza. A hosszú távú kötvények hozama nőhet - azaz nem erősödne a kereslet a magyar állampapírok iránt -, és gyengülhet a forint. A jogi környezet még kiszámíthatatlanabbá válna, mint korábban.

Jön az ellenzék?

Az ellenzék váratlan győzelme rövid távon bizonytalanságot okozna, nőne az előrehozott választások esélye - véli az aberdines Szabó. A korrupcióellenes harc felpörögne - ezzel Zsiday is egyetért -, illetve az új vezetés igyekezne helyreállítani a demokratikus intézmények függetlenségét. Hosszabb távon a kevésbé centralizált és korrupt kormányzás fenntarthatóbbá tenné a gazdasági növekedést.

Az UBS-nél dolgozó Kolb szerint az ellenzék leginkább abban ért egyet, hogy le kell győznie a Fideszt, ezért váratlan győzelmük után bizonytalan kormányalakítási próbálkozások következnének. Ez nem tenne jót az országgal szembeni befektetői bizalomnak. Polan (Legal & General) egyetért ezzel, úgy gondolja, hogy a forint ez esetben is gyengülne, a kötvényhozamok nőnének. Ezzel együtt kisebb gondnak tartja a gazdaság szempontjából az ellenzék győzelmét, mint a Fidesz kétharmados sikerét.

A fotó forrása: Shutterstock