Orbán Viktor szerint a baloldal megegyezett az ukránokkal, és ha ők nyernek, Magyarország belesodródik a háborúba. (Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt cáfolta, hogy tárgyalt volna az ukrán elnökkel, sőt, Szijjártó Péter ilyen tartalmú kijelentése miatt feljelentést tett a rendőrségen rémhírterjesztés miatt - a szerk.)

Orbán a baloldal mentségére azt hozta fel, hogy Európában és a NATO-n belül is vita van arról, mi az okos magatartás. Egyes országok szerint Ukrajna a mi háborúnkat vívja, ezért segíteni kell nekik. "Ez tévedés, ez nem a mi háborúnk. Itt mindent el lehet veszíteni, de semmit nem tudunk rajta nyerni" - mondta az MTI szerint Orbán Viktor a TV2-nek adott szombati interjújában.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: "azzal, hogy szétlövik Magyarországot, vagy fegyverszállítmányokat küldünk, és azokat lövik szét Kárpátalján, nem segítünk senkinek. Ha szankciókat vetünk ki az energiára, és ezzel tönkretesszük a magyar gazdaságot, azzal se segítünk Ukrajnának." (Az EU-több tagállama, köztük Németország sem támogatja az orosz energiaimport leállítását, így egységes álláspont nincs erről az unióban - a szerk.)

Az energiát érintő szankciókkal kapcsolatban azt mondta: a magyar atomerőmű - amelynek lassan negyven éve orosz a technológiája - Pakson van, tehát az új telephelyet is ott kell létrehozni, és két technológiát nem lehet biztonsági kockázat nélkül egymás mellett működtetni. Semmi sem indokolja tehát, hogy Paksot leállítsák, mert szükség van a nukleáris energiára ahhoz, hogy Magyarországon tiszta energiával működtessék a gazdaságot és a háztartásokat.

A magyar összes gázfelhasználás 85 százaléka és az olaj több mint 60 százaléka is Oroszországból érkezik, csövön keresztül, és mivel Magyarországnak nincs tengere, nem lehet tankerhajókkal szállítani ide az olajat és a gázt, az csak akkor van az országban, ha jön a csövön.

Magyarország a keleti peremen van, frontország vagy könnyen azzá válhat, ezért itt a "bohókás ötletek, hogy kicsit feladunk a kényelmünkből, és akkor a világ megjavul", nem működnek - közölte a miniszterelnök.

Kifejtette: ha kiterjesztik a szankciókat a gázra és az olajra, a tartalékokat kell felhasználni, azok pedig néhány hét alatt elfogynának. Ezután üzemeket kellene bezárni, így sok ember elveszítené a munkáját - beszélt víziójáról Orbán. Magyarország támogatja az európai egységet és az Oroszország elleni szankciókat is - amelyekkel bár nem ért egyet, elfogadja és nem vétózza meg -, de az energiát érintő szankció egy vörös vonal, amelyet nem lehet átlépni.

A háború okozta félelemmel kapcsolatban azt mondta, hogy az nem indokolatlan, mert a háború veszélyes helyzet, de meg kell őrizni a nyugalmat.  Orbán Viktor beszélt arról is, hogy 1999-ben a jugoszláv háború a kormányzása idejére esett, ezért van tapasztalata arról, hogyan kell kimaradni egy olyan háborúból, amely a szomszédban történik, és miként kell kezelni a válsághelyzeteket.