Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Plenáris vitát kezdeményeznek az Európai Parlament baloldali és liberális frakciói a magyar kormánypárthoz közeli médiavállalkozások észak-macedóniai és szlovéniai tevékenységéről - tudta meg a Népszava. A Fidesznek otthon adó Európai Néppárt nem támogatja a vita megrendezését.

A kezdeményezők írásos előterjesztésükben a Necenzurirano szlovén tényfeltáró portálra hivatkoznak, amely részletesen megírta, hogy a Fidesz közeli vállalkozók hogyan avatkoznak be a két nyugat-balkáni ország politikai viszonyaiba, milyen anyagi és egyéb támogatást nyújtanak Orbán Viktor barátainak. A cikk alapján bizonyítottnak látják, hogy a magyar machinációk célja Zoran Zaev észak-macedón kormányfő megbuktatása a közelgő parlamenti választásokon, a VMRO-DPMNE ellenzéki párt hatalomra segítése, és az ország NATO-tagságát előmozdító észak-macedón-görög megállapodás megtorpedózása.

A meghallgatást kezdeményező EP-képviselők indítványukban felhozzák azt is, hogy a magyar kormányfőhöz közeli cégek a médián keresztül jelentős összegekkel támogatták a nemrég a szlovén kormány élére kinevezett kinevezett Janez Jansát. Idézik a Szlovén Újságíró Szövetséget is, amely szerint a magyarok által felvásárolt sajtótermékek lejárató kampányai és éles támadásai veszélyeztetik a médiaszabadságot és a demokráciát.