Magyarország tartósan csökkenti államadósságát évről-évre - az unióban ezzel lehet a legnagyobb elismerést elérni, hisz szembe úszunk az árral. Ha nem csökken az adósság, akkor nem lehet növekedést beindítani, nem lehet munkahelyeket teremteni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádióban.

Szívesem megállapodtunk volna az IMF-fel, de nem sikerül - fogalmazott. A mostani dollárkötvény kibocsátás nagyon fontos az embereknek- tette hozzá. Kiderült, hogy Magyarország képes megállni a lábán az IMF nélkül is - ez nyilvánvalóvá vált az egész világ előtt. A kötvény kibocsátás arra is bizonyíték, hogy Magyarországgal szemben óriási a bizalom, hisz a 2 milliárdnyi dollárkötvényre 12 milliárdnyi ajánlat érkezett. A kiszámíthatóságra pedig bizonyíték, hogy a papírokat 10 évre vették meg. Magyarország, a magyar gazdaság nem bóvli, mert bóvliért nem állnak sorba a befektetők - mondta Orbán.

Az európai válság vitte el azt a GDP növekményt tavaly, amit 2011-ben állítottunk elő. 2013-ban újra növekedési pályára kell állítani - kommentálta a tavalyi gyenge GDP adatot a kormányfő. (Mint ismert a magyar gazdaság éves alapon 1,7 százalékkal zsugorodott tavaly.)  A gazdasági miniszter példátlan eredményeket ért el munkahelyteremtésben, az államadósság csökkentésben. Most azt várom NGM-től, hogy a gazdasági növekedést serkentő programokat indítson el. 2013-ban az NGM-nek olyan politikát kell folytatnia, amely gazdasági növekedést eredményez - mondta a miniszterelnök.

Vannak számításai vitáink az Európia Unióval, Brüsszel vitatja magyar költségvetés egyes elemeit - mondta az uniós túlzott deficit eljárásról a kormányfő. Brüsszel pesszimista az online pénztárgépektől és az autópályadíjból várható többlet bevételekkel kapcsolatban -  a vita az év közepén dől el. Magyarországnak rossz a pedigréje az unióban, ugyanis éveken keresztül nem teljesítette a hiánycéljait - fogalmazott.

Ez nem kormányátalakítás

Nem cserélődnek a miniszterek, az államtitkárok cseréi pedig a miniszterek ügye. Ebben a kormányban nagy mozgástérrel rendelkeznek miniszterek - így túlzás kormányátalakításról beszélni. A kormányfő elmondta, Balog Zoltán, az erőforrástárca vezetője kereste meg őt azzal, hogy változásokat szeretne a minisztériumában, de nem annyira személyekről van szó, hanem inkább munkaszervezésről.

Azzal kapcsolatban, hogy Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkárként folytatja munkáját, míg a felsőoktatásért Klinghammer István felel majd államtitkárként, Orbán Viktor kifejtette: jelenleg is zajlik a közoktatás, valamint a szakképzés átszervezése, és folynak a tárgyalások a felsőoktatás átalakításáról is, egy ember pedig ennyi munkát nem tud ellátni, ezért indokolt volt Balog Zoltán javaslata, hogy külön államtitkár foglalkozzon a felsőoktatással.