A kabinet megkezdte a felkészülést a dunai árvíz utáni helyreállításra - mondta a kormányfő. Bakondi György kinevezése mellett értesítették az önkormányzatokat, hogy várják a helyreállítási igényeiket, a gátrendszer állapotának felmérése is megkezdődött, az árvíz utáni megerősítési tervek pedig szintén készülnek - sorolta. "Ma van az a nap, amikor először kimondhatjuk azt a mondatot, hogy győzelemre állunk" - fogalmazott Orbán Viktor, megjegyezve, hogy egy "csata" van még hátra szerda este a Duna mentén, Bajánál.

A fővárosban jelenleg 813 centiméteren áll a folyó vízszintje, és várhatóan délre apad le nyolc méter alá, amikor is "Budapesten fel lehet lélegezni" - mondta a miniszterelnök.

A déli Duna-szakaszokon "a védekezés százszázalékosan kiépített" - folytatta -, a bal parton a Terrorelhárítási Központ, a jobb parton a katasztrófavédelem végzi a munka irányítását, a Petőfi-szigetnél pedig négyszáz katona vár bevetésre. Hozzátette, a helikoptereket is a térségbe vezényelték.

Orbán Viktor emellett felhívta a figyelmet arra, hogy gátszakadások gyakran az apadáskor történnek, ezért Esztergomtól lefelé továbbra is megfeszített erőre és figyelemre van szükség a Dunán.