Folytatódnak az adócsökkentések, a hatéves bérmegállapodás értelmében jövőre 2 százalékponttal csökkennek a munkavállalók terhei. A kétgyermekes családok adókedvezménye havi 40 ezer forintra emelkedik - idézi a hirado.hu.

Fenntartandó hagyomány, hogy július 1-ig legyen Magyarországnak költségvetése. Szerepel a büdzsében az óvodák és bölcsődék építése, azt szeretnék, hogy ha az oktatás és a nevelés az óvodában elkezdődne.

Konzultáció lesz a gyermekvállalásról

Orbán Viktor közölte azt is, hogy a kormány családpolitikai akciótervet fog meghirdetni, amelyet megelőz majd egy nemzeti konzultáció a gyermekvállalásról és a gyermeknevelésről. Alapvetően a nők véleményére lesznek kíváncsiak - tette hozzá. Mint mondta, 2030-ig szeretnék elérni, hogy a magyar nép képes legyen reprodukálni magát, vagyis annyi gyerek szülessen, ahányan eltávoznak.

Négy évre szól a mandátum

A kormányfő beszélt a beiktatási beszédéről is, amikor 2030-ig szóló terveket vázolt fel.

"Próbáltam precízen fogalmazni, ez nem mindenkit zavart meg, természetesen a mandátum négy évre szól, felelősséget vállalni a következő négy évért tudok, de nem lehet elvégezni, hogy ne illesztenénk be hosszú távú tervekbe. Sokan ezt úgy értelmezték, hogy 2030-ig szeretnék miniszterelnök lenni, de ez nem így van, Magyarországon demokrácia van" - fogalmazott.

A liberális demokráciát értékelve úgy fogalmazott: ezeknek az eszméknek a jegyében nem lehet eredményes politikát folytatni a gyakorlati világban. "Nem véd meg a migrációval szemben, mert azt támogatja, nem erősíti a családokat, ennek is eredménye, hogy demográfiai hanyatlásban élünk" - mondta, hozzátéve, hogy ezekre megoldást kínál a keresztény demokrácia.

Sorosozás nélkül nincs péntek reggel

A kormányfő a Human Rights Watch felvetésére, mely szerint ki kellene zárni az Európai Néppárt sorai közül a Fideszt, úgy fogalmazott: "ez érdekes dolog, ilyet még én sem láttam". A felvetést nyomásgyakorlásnak nevezte. Soros György arra használja a pénzét, hogy befolyásolja az európai politikát, hogy a magyaroknak rossz legyen - vélte a kormányfő.

Ahhoz, hogy meg tudjuk védeni Magyarországot a migrációval szemben, új szabályokat kell alkotnunk, amelyek képesek visszaverni a Brüsszelből érkező támadásokat - idézi a miniszterelnököt a 24.hu.

A Fidesz Európai Néppártból való kizárásáról szóló kampánnyal kapcsolatban Orbán megjegyezte, hogy az, hogy kívülről akarja valaki megmondani, hogy ki lehet ott tag és ki nem, és ráadásul ennek eldöntése érdekében nemzetközi kampányt tervez, az nyomásgyakorlás, és a háttérben most is Soros György akarja befolyásolni az európai politikát.

MTI Fotó: Máthé Zoltán