A magyar miniszterelnök háromnapos hivatalos látogatást tesz Mongóliában. Helyi idő szerint hétfő délelőtt fogadta Csimedín Szaikhanbileg mongol kormányfő az ulánbátori Kormánypalotában.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: a szívünk hozott ide, ami viszont nem jelenti azt, hogy a zsebünknek ellenségei lennénk, ezért a találkozótól azt várják, hogy egyszerre mélyíti el a két nép barátságát és segíti az üzleti együttműködést.

Ismét lesz kint nagykövetség

Mi most visszatértünk ide - mondta, kifejtve: volt egy nehéz időszak a magyar gazdaságban, amikor be kellett zárni az itteni nagykövetséget, de most már kiverekedtük magunkat ebből a nehéz helyzetből, így újranyitották a nagykövetséget, visszatértünk ide, Mongóliába. Ötven üzletember is jött a delegációval, akik sikeres magyar vállalkozásokat vezetnek és keresik az együttműködés lehetőségét a mongol vállalatokkal.

A miniszterelnök üdvözölte a sajtótájékoztató előtt aláírt megállapodásokat, külön kitérve arra, hogy az Eximbank 25 millió dolláros hitelkeretet nyitott egy mongóliai biokombinát felújításához. Emellett azt is mondta, lát lehetőséget arra, hogy Magyarország segítséget nyújt a mongóliai állattenyésztésből származó exportlehetőségek kihasználására.

Üzleti előnyök

Mintegy 40 millió dollárnyi szerződést írtak alá Ulánbátorban - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a mongol fővárosban.

A megállapodások lehetőséget teremtenek a magyar cégeknek a megjelenésre a mongóliai piacon.

Szijjártó kiemelte azt a szerződést, amelynek eredményeként 25 millió dollár értékben magyar vállalatok újíthatják fel az ország legnagyobb biokombinátját, amelyet évtizedekkel ezelőtt is magyar cégek építettek. Itt gyártják az ország mintegy 60 milliós állatállományának egészsége megőrzéséhez szükséges oltóanyagokat.

Mindenki elégedett

Orbán összességében úgy vélte, nagyon sikeres, baráti, őszinte, nyílt tárgyalásokat folytattak, ami biztatás a gazdasági élet szereplőinek, hogy közös gazdasági sikereket érjenek el.

Csimedín Szaikhanbileg mongol miniszterelnök is sikeresnek minősítette a megbeszéléseket, egyúttal üdvözölte az aláírt megállapodásokat és azt, hogy Magyarország a korábbinál kétszer több mongol fiatalnak kínál ösztöndíjat magyarországi tanulmányaikhoz.

A sajtótájékoztató előtt több dokumentumot is aláírtak, így egyebek mellett jegyzőkönyvet a két ország szerződéses kapcsolatainak felülvizsgálatáról, együttműködési szándéknyilatkozatot az Eximbank és a Mongol Fejlesztési Bank között és együttműködési megállapodást a Magyar Pénzjegynyomda Zrt. és a mongol Regisztrációs Hivatal között.