Magyarország 18 befektetési lehetőséget kínál az agrárgazdaságtól az energiaiparon át az innovatív termékekig a második arab-magyar gazdasági fórumon, amelyet március 23. és 25. között rendeznek Szaúd-Arábia fővárosában, Rijádban. Az együttműködésre a kiemelt másfél tucat projekt mellett további 40 területen nyílhat lehetőség - jelentette az arabnews.com angol nyelvű szaúdi hírportál.

Az esemény házigazdája Maqrin bin Abdulaziz herceg miniszterelnök-helyettes, királyi tanácsadó. A találkozón részt vesz Orbán Viktor kormányfő is. A celebeken kívüli résztvevők az arab országok kereskedelmi kamaráinak, gazdasági szervezeteinek és intézményeinek tagjai, illetve szaúdi és magyar üzletemberek lesznek. A szaúdi kereskedelmi kamara álláspontja szerint a fórum az üzleti együttműködés erősítéséről szól, miután megteremtődtek a stratégiai együttműködés új lehetőségei.

A mezőgazdaság és élelmiszer-termelés területén a résztvevők megismerkedhetnek azokkal a környezetbarát technológiákkal, amelyek a geotermikus forrásból nyerhető energián alapulnak. További témája lesz a tanácskozásnak a szaúdi alapokra épülő ecetgyártás, a gyenge termőképességű talajon folytatott agrárgazdálkodás, a termőképesség fokozást szolgáló technológiák kérdése és a talaj nedvességmegtartó képességének javítása.

A résztvevők tárgyalni fognak egy laskagomba-termelő üzem létesítésének lehetőségéről, a kiváló minőségű hús előállításáról, valamint az Alzheimer-kórt kialakulását megelőző és gyógyító növények termesztéséről. Az innovatív technológiák terültén Magyarország együttműködést ajánl az energiatakarékosságot szolgáló építési anyagok fejlesztésében, a hibrid-elektromos autók gyártásában és értékesítésében, továbbá egy átfogó mobiltelefonos fizetési rendszer létrehozásában. Ezek a projektek részei 2010 legjobb 50 találmányának.