Nem lehet abban az illúzióba ringatni magunkat, hogy vissza lehet térni a válság előtti európai élethez - mondta miniszterelnök a Magyar Rádióban. A készülő uniós csúcson a magyar kormány javaslatokat tesz, hisz a (francia  és görög választásokkal) új szelek fújnak Európában. Politikai stabilitás nélkül nem lehet átalakulás - erre utal, hogy Görögországban megbukott technokrata politika, az emberek elutasítják a demokrácia szabályain felülemelkedő IMF-es gazdaságpolitikát. Az új európai gazdaságpolitika nem lehet antidemokratikus - tette hozzá a miniszterelnök.

A nem lehet a hiány fafejű módon csökkenteni, de nem is lehet feladni a hiány csökkentését, hisz a GDP 80 százalékára rúgó államadósság öli meg a magyar gazdaságot - fogalmazott.

Nagy siker lesz, ha az átmeneti krízisadókat sikerül felváltani a végleges új adókkal, vagyis tranzakciós és távközlési adóval - mondta a miniszterelnök. Az átlagos polgár havi 300 forint tranzakciós adód fizet, a "svihákok" a "spekulánsok" fogják fizetni az adó nagyját, akik milliókat utalnak át. Orbán szerint Magyarország az első, amely bevezeti a "pénzügyi spekulációs adót".