A magyar-orosz kapcsolatok alakulása hozzájárult ahhoz, hogy az Egyesült Államok súlyos diplomáciai üzenetet küldött Magyarországnak a budapesti tisztviselők kitiltásával az USA-ból - kezdi a konfliktust elemző cikkét a RIA Novoszty. Sőt az is kijelenthető, hogy a magyar kormány Oroszország-politikája kulcsszerepet játszik ebben - véli a finnországi Nemzetközi Kutatások Intézeténél dolgozó Rácz András.

Az érintett személyek neve nem fontos, a diplomáciai üzenetre kell odafigyelnünk - állítja a finn kutatóintézet vezető munkatársa. Az USA kormánya az elmúlt években többször bírálta a magyar vezetést. A kritikák részeként vezető amerikai diplomaták többször jelezték, hogy nem értenek egyet Orbán Viktor miniszterelnök keleti politikájával, elsősorban az egyre szorosabbá váló orosz kapcsolattal.

Lehet, de nem így

Az ügyek egymást követik kezdve a Déli Áramlat gázvezeték támogatásától - annak ellenére, hogy az EU a Moszkva elleni szankciók keretében jegeli ezt a projektet - az Ukrajnába irányuló gázreexport leállításán át - éppen akkor, amikor az EU-orosz-ukrán gáztárgyalások kritikus szakaszba értek - egészen addig, hogy néhány hete Budapesten fogadták Alekszej Millert, a Gazprom vezérigazgatóját. Kiválthatja az amerikaiak nemtetszését az állami tulajdonú Roszatommal kötött átláthatatlan szerződés is Paks 2. megépítésére.

Ki lehet zárni a magyarokat az EU-ból - Die Welt

Magyarország példát ad arra, hogy demokratikus államokban is lehetnek politikai erők, amelyek megpróbálják rákényszeríteni a többség akaratát a kisebbségekre, az egész társadalomra - idézi a német konzervatív Die Welt szerkesztőségi kommentárját a Klubrádió. Orbán Viktor kormánya a régió többi országánál sokkal tágabbra nyitja a kaput a Nyugat-ellenes, antidemokratikus, antiliberális lépések előtt.

Mindez túl sok lett az Egyesült Államoknak, amely a kormány közeli tisztviselők kitiltásával olyan intézkedést hozott a budapesti vezetés figyelmeztetésére, amelyet szövetséges állam ellen még soha nem alkalmazott. Ha Oroszország ellen szankciókat lehet hozni, akkor miért ne lehetne hasonló módon fellépni Magyarországgal szemben is? - teszi fel a szónoki kérdést a cikk. Magyarországnak szüksége van az EU-re, de vajon fordítva is így van-e ez? Visszariadnak-e az európaiak attól, hogy ha egy uniós tagállam kilóg sorból, akkor megbüntessék, tudomásul véve, hogy akár a kizárására is szükség lehet?

Minden európai ország igyekszik jó, pragmatikus kapcsolatokat kiépíteni Oroszországgal, ezzel semmi gond nincs. Magyarország nyugati szövetségeseinek nem ez ellen van kifogásuk, hanem az ellen, ahogy Budapest menedzseli a magyar-orosz kapcsolatokat - véli a szakértő. Úgy tűnik, hogy Magyarország kormánya szembe megy azzal a politikával, amelyet az ország szövetségesei, az EU és a NATO tagállamainak többsége elfogadott.

Válaszútnál

A politikai elemző meggyőződése, hogy Orbán nem nyerheti meg ezt a csatát. Az USA Magyarország legfontosabb stratégiai szövetségese, így van ez a politikai-gazdasági értékek, szabályok és a katonai biztonság szempontjából egyaránt. Ha egy országot az első számú szövetségese, a legfontosabb barátja bírál, akkor erre hallgatnia kell!

Rácz szerint a kormányhoz közel álló személyek kitiltása nem zsarolás Washington részéről. Inkább erős politikai jelzés. Magyarország válaszúthoz érkezett. Nincs helye a további manőverezésre! Nem tarthatja fenn stratégiai szövetségét az Egyesült Államokkal, miközben oly módon folytatja viszonyrendszerének alakítását Moszkvával, ahogy azt az elmúlt években tette!