Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Heti Válasz csütörtöki számában megjelenő interjúban az államtitkár kifejti: minden devizaadósnak kötelező lesz igénybe vennie a most készülő legújabb mentőcsomagot, ám ha valaki külön nyilatkozik, hogy ki akar maradni belőle, erre lesz lehetősége. Hozzátette: az egyeztetések még folynak, de fontos volt, hogy a minisztérium orientálja a Magyar Bankszövetségben zajló munkát és gondolkodást azzal kapcsolatosan, milyen eredményt is vár pontosan.

Orbán Gábor az állami szerepvállalásról azt mondta: "nem látom be, miért ne csoportosíthatná át az állam az árfolyamgátra szánt erőforrásait egy másik programra, ha azt tapasztalja: a jogosultak alig 40 százalékának jelent megoldást az árfolyamrögzítés". A másik ok, hogy a devizahitelek forintosítása a jegybank esetében jelentős megtakarítással járna, az így felszabaduló erőforrást pedig fel lehetne használni az új programra.

Az államtitkár szerint a végtörlesztés a probléma kezelésében speciális volt, mert kedvezményes árfolyamon történt. Egyáltalán
nem biztos, hogy a devizahitelek kivezetésének is kedvezményes árfolyamon kellene végbemennie - tette hozzá. A most körvonalazódó megoldásban a tőke, illetőleg a kamatok terén nyújtott segítség kombinációja is szóba jöhet, hiszen a kormánynak az a célja, hogy az adósok érzékelhető könnyítést tapasztaljanak. Bár a kormány egyértelműen az adósok oldalán áll, nem kockáztathatja a pénzügyi rendszer stabilitását a devizaadós mentés közepette - emelte ki Orbán.

Orbán Gábor szerint szakmailag most is indokolt lehet az MNB szerepvállalása, hiszen a lakossági devizahitelezés visszaszorításával a jegybanki devizatartalék-igény is mérséklődhet.

Arra a kérdésre, hogy az IMF-hitel idő előtti visszafizetése után megcsappan tartalékokat hogyan fogják visszatölteni a korábbi szintre, azt válaszolta: "úgy vélem, az Államadósság Kezelőnek még az idén dollárkötvényt kell kibocsátania a nemzetközi piacokon". Orbán Gábor szerint egy dollárkötvény-kibocsátásra a tartalékok visszaépítése miatt van szükség.

Hangsúlyozta: az IMF-hitel és a piaci finanszírozás "úgy hozható közös nevezőre, ha figyelembe vesszük az eltérő futamidőt és devizanemet. Így kiderül, hogy közel azonos a két hitel költsége. Az IMF-kölcsön egyébként sem azért van, hogy a piaci hiteleket kiváltsa. Ezért csak nagyon korlátozott összegben ad valóban kedvezményes kamatszinten hitelt. Az IMF minden programjának az a végső célja, hogy az adott országot visszaterelje a piaci finanszírozáshoz" - hangsúlyozta Orbán Gábor.