Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 444.hu által idézett beszélgetésen Orbán többször is tanácsokat adott a jövő miniszterelnökeinek, az egyik ilyen tanácsból vezette le a négy évvel ezelőtti helyzetet is. A miniszterelnöknek tudnia kell, ha egyszerre túl sok nagy erejű érdekcsoportot sért meg az ország érdekében, akkor azok összefognak egymással. Meg kell szervezni az ellenerőt, amivel ezt ki tudja védeni - idézi a kormányfőt a Portfolio.hu.

Orbán ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy amikor például egy bankadót kivet az ember, azt jól kell időzíteni, mondjuk az energiacégek adózásához képest. Ezek után részletesen mesélt arról, hogy 2011 őszén a gazdasági szereplők összezártak, segítséget kaptak az Európai Uniótól, és a hedge fundok elkezdték támadni a forintot. A magyar államadósság biztosítását jelző CDS-felár elkezdett fölfelé menni, "talán 700 felett volt, most 150", a forint gyengült, miközben az osztrák határnál elkezdtek bankpánikot kelteni a magyar bankok ellen. Ez a nagy nyomás együtt ki tudta volna váltani azt a hatást, hogy az elszaladó kamatok miatt finanszírozhatatlan válik az ország. Ettől Orbán szerint nem voltunk messze, 5-6 órán múlt.

"Ott olyan nyomás volt, úgy összeszövetkeztek, hogy valakit ki kellett mozdítanom az ellenséges pozícióból. A Matolcsyval ketten tartottunk gyorsan egy megbeszélést, és bejelentettük, hogy a pénzügyi helyzetet értékelve az IMF-hez fordulunk segítségért. Akkor hirtelen a pénzügyi támadások nagy része elmaradt. Aztán persze amikor a bakancs már nem volt a nyakamon, nem állapodtunk meg" - hangsúlyozta Orbán a hangfelvétel szerint.

Bejelentettük, hogy a lengyeleknek akkor már megadott Flexible Credit Line nevű rugalmas hitelkeretre gondoltunk. Azt mondták, hogy azt nem adják. Milyen kár, mondtam - idézte fel már derűsen Orbán.

A beszélgetés során Orbán szót ejtett lehetséges utódáról és arról is, meddig szeretne még kormányozni. Emellett nem ment el szó nélkül az amerikai-magyar kapcsolatok és Simicska Lajossal való szakítása mellett sem - részletek a 444.hu cikkében olvasható.