Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Elindulhat a tárgyalás arról, hogy évente a meglévő felett további egymilliárd köbméter földgáz érkezzen orosz forrásból Magyarországra. Ezt Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök többórás megbeszélést követően lényegében eldöntött kérdésként mutatták be a sajtónak.

A tárgyalások során több egyéb gazdasági kérdéskör is szóba került. Idén az első félévben megszülethet az a vegyesvállalat, amivel a két ország közösen tevékenykedhetne a balkáni teherforgalomban.

Tervezik a Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyag magyarországi előállítását is. Ugyancsak tervben van a Sputynik „light” gyártása, ami harmadik, úgynevezett booster oltáskánt működhetne más oltások kiegészítéseként. Ebből - Orbán Viktor elmondása szerint - a vakcinák széles kínálatának biztosítása érdekében Magyarország is vásárol.

Hamarosan meglesz az utolsó engedélye a paksi atomerőmű második létesítményének. Majd a jöhet a megvalósítási fázis, amivel a magyar energetikai rendszer klímasemleges lehet 2030-ra.

Várhatóan több repülőjárat is lesz Oroszország és Magyarország között, újabb városokból lehet a jövőben közvetlen járat Budapestre, miután a meglévő kapacitások tele vannak.

Békemisszió

Ukrajna kérdésében Orbán elmondta, nyugati szövetségeseinkkel egyeztetve azt az álláspontot képviselte, hogy a mostanra kialakult feszültséget diplomáciai úton kell rendezniük a feleknek. Ehhez a „magyar modellt” tudja felkínálni, aminek lényege, hogy kölcsönös tisztelet alapján jó gazdasági kapcsolatokat ápolunk Oroszországgal, ő maga 13 év alatt immár 12. alkalommal találkozott az orosz elnökkel.

Putyin ismételten kifejtette álláspontját, miszerint a nyugati országok által aktuálisan támasztott igények és követelések szembemennek a korábban megfogalmazott, nemzetközi szerződésekben rögzített elvárásokkal.

Oroszország nem ismeri el a NATO mostanában sokat emlegetett „nyitott kapuk” politikáját, lévén az orosz fél megítélése szerint a meglévő szerződés értelmében semelyik ország nem építheti saját nemzetbiztonságát a másik kárára. Márpedig az oroszok megítélése szerint Ukrajna NATO-tagsága, az oda történő esetleges csapásmérő fegyverek telepítése, mint ahogy az történik Lengyelországban vagy Romániában, egyértelműen sértik ezt az alapvetést.

Putyin rövideden tárgyal Emannuel Macron francia elnökkel, a francia uniós elnökség vezetőjével, és remélhetőleg sikerül előremozdulni az eddig különösebb eredményt nem hozó tárgyalásokban.

Magyarország ellenzi a büntetéseket

Az eddig szankciós rendszer Oroszországgal szemben Magyarországnak károsabb volt, Oroszország sokkal jobban meg tudta oldani, többek között Magyarországtól vett el piacokat. Ebből is látszik, hogy szankciós politika a kívánt hatással ellentétes, kudarca ítélt eszköz – véli Orbán.

Putyin és Orbán is kiemelte, hogy míg Európa nyugati részén jelenleg jelentős ellátási problémákkal, ennek megfelelően drágulással szembesülnek a felhasználók, a hosszútávú szereződéssel ellátott országok, mint amilyen Magyarország, ilyen kockázatnak nincsenek kitéve.

Ha van orosz gáz, akkor van olcsó ellátás a magyar családoknak és van rezsicsökkentés

-    mondta Orbán. (Valójában a rezsicsökkentést is a magyar adófizetők fizetik ki, a Portfolio néhány napja írta meg, hogy számításaik szerint évi 400-450 milliárd forintnyi vesztesége keletkezhet az állami MVM-nek a rezsicsökkentés fenntartásából a jelenlegihez képest viszonylag kedvező gázárak mellett is. A Népszava kedden pedig arról írt a KSH külkereskedelmi adataira hivatkozva, hogy a magyar kormány által jelenleg 50 forint körüli szinten "elismert" gázmolekulát az állami nagykereskedő októberben már átlag 167 forintért vásárolhatta az oroszoktól. Vagyis az állami MVM minden egyes köbméter gáz adásvételén több mint száz forintot bukott - a szerk.)