Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány hivatalos és kissé avíttas inflációs prognózisa szerint 2017-ben 0,9 százalékos infláció jöhet, így a törvények szerint ennyivel kellene januárban emelni a nyugdíjakat - ez szerepel a 2017-es költségvetésben is. Az infláció prognózis azonban már a bérmegállapodás előtt is elavult, a 15 százalékos minimálbér-emelés pedig teljesen felülírja azt. A kormánynak azonban továbbra sincs új inflációs prognózisa. Nem kormányzati prognózisok szerint  várható infláció akár 2,4-3 százalékig is emelkedhet 2017-ben, vagyis ennyivel kellene emelni a nyugdíjakon januárban.

Orbán Viktor miniszterelnök interjút adott a Világgazdaságnak, amelyben a béremelés kapcsán a nyugdíjemelés mértéke is terítékre került. Orbán újfent megismételte, hogy januárban nem 0,9 hanem 1,6 százalékos emelés jöhet  - ám arra most sem adott magyarázatot, hogy miért csak 1,6 és milyen szabályok alapján. Azt, hogy ezenkívül lehet-e még valamilyen egyszeri juttatásban is gondolkodni, majd meglátjuk, ezt a kérdéskört még körül kell járnunk - vetett fel egy új szempontot Orbán.

Ugyanakkor utalt arra, hogy esetleg új nyugdíjszámítási (emelési) szabályok jöhetnek a mostani inflációhoz indexált emelések helyett, az "egy többéves, még előttünk álló vita, amely szakmai körökben el is kezdődött, és bátorítom, hogy folytassák. Ebben a pillanatban azonban a nyugdíjrendszer határait nem lehet feszegetni. Amit tehetünk, az a megélhetési költségek csökkentése, ebben nagy szerepe van az általános forgalmi adó leszállításának."