Ha minden jól megy, az Európai Bizottság már szerdai ülésén döntést hozhat a tárgyalások megkezdéséről a Magyarország által kért elővigyázatossági hitelkeretről - értesült a BruxInfo. Az ilyen tartalmú döntés a brüsszeli portál információja szerint mindenekelőtt attól függ, hogy a kötelezettségszegési eljárás hatálya alá tartozó ügyekben milyen következtetésre jut előzőleg a testület.

A szerdán napirendre kerülő témák közül az egyik legfontosabb a jegybank függetlensége miatt január 17-én indult eljárás, amelyet jó okkal feltételezhetően megszüntethet Brüsszel, miután kielégítőnek találta a levelére adott legutóbbi magyar válaszokat. Kedden délután a pénzügyi biztos, Olli Rehn is úgy nyilatkozott, hogy a jegybank törvény nem kerül az Európai Bíróság elé. Eddig értesülések szerint ez volt a legfőbb akadálya a hiteltárgyalások megkezdésének. A jegybanktörvényről azonban más, szakértői fórumokon is folyik még egyeztetés, ezek a kérdések azonban a jogvita keretein kívül esnek - jegyzi meg az uniós hírportál.

A Bruxinfo úgy tudja, hogy a jegybanktörvény miatt indult eljárás lezárása mellett Orbán Viktor politikai kötelezettségvállalása, mondhatni "úri becsületszava" az a meghatározó tényező, ami a Bizottságot arra indíthatja, hogy zöld jelzést adjon a hiteltárgyalásoknak.

José Manuel Barroso a brüsszeli hírportál szerint nagyon komolyan veszi a magyar miniszterelnök keddi ígéreteit arra vonatkozóan, hogy a kormány által ígért törvényi változtatásokat maradéktalanul végre is hajtják majd.

A tárgyalások megkezdésének időpontját később tűznék ki, az IMF-fel és a magyar kormánnyal folytatandó egyeztetés után - írja a Bruxinfo.

A műsorváltoztatás joga fenntartva

Brüsszel mindezekkel együtt mégsem töltene ki teljesen "biankó csekket" Magyarország számára - írja a Bruxinfo, ugyanis  nyitva hagyja a tárgyalások megszakításának lehetőségét, amennyiben Budapest nem venné komolyan a vállalásait és főleg nem tenne elég lépést a fejekben továbbra is létező második hiteltárgyalási előfeltétel, a "stabil jogi környezet" létrehozása felé.

Ami a másik két folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárást illeti, a testület jó eséllyel a harmadik szakaszba lépteti majd, vagyis az Európai Bíróság elé utalhatja az adatvédelmi dossziét és a bírók nyugdíjkorhatárának leszállítását.

Az igazságszolgáltatás függetlenségének ügyében Brüsszel megfelelő jogalap híján nem indít majd kötelezettségszegési eljárást, de komolyan veszi a magyar kormányfőnek azt a kötelezettségvállalását, hogy a kérdésben szorosan együttműködik majd az Európa Tanáccsal és a gyakorlatba is átülteti annak kulcsfontosságú észrevételeit - írja a Bruxinfo.

Elhárultak az akadályok

Orbán Viktor kedden újságíróknak kijelentette: "nagyon közel kerültünk az áttöréshez, napok, legfeljebb hetek kérdése" - utalva ezzel arra, hogy megítélése szerint a Bizottság hamarosan meghozhatja a döntést a hiteltárgyalások megkezdéséről.

A kormányfő azt is kijelentette, hogy az IMF-fel (és az EU-val) folytatandó hiteltárgyalások elől lényegében elhárultak az akadályok. Arra is utalt, hogy az áttörés akkor következhet be, ha az Országgyűlés gyorsan elfogadja a szükséges törvénymódosításokat.

Barroso rövid közleményben üdvözölte Orbán Viktor kötelezettségvállalását azoknak a jegybank függetlenségét érintő intézkedéseknek a "gyors és maradéktalan" végrehajtására, amelyeket a magyar hatóságok bejelentettek. A Bizottság elnöke ugyancsak elismeréssel szólt a kormányfő által tett kötelezettségvállalásokról az igazságszolgáltatás, az adatvédelmi hatóság és a bírók nyugdíjkorhatárának reformjával kapcsolatban. A közlemény azzal zárul, hogy a Bizottság szerdán szemügyre veszi ezeket a kérdéseket.

A nyilatkozatból az is kiderül, hogy a lehetséges elővigyázatossági pénzügyi támogatás kérdését is megvitatták a találkozón, további részleteket ugyanakkor nem említ erről a bizottsági közlemény.