-Rezsiválság van Európában – mondta a szokásos közrádiós interjúban Orbán Viktor miniszterelnök. A magyar kormány, ahogy a közép-európai partnerei, úgy ítéli meg, hogy az elszállt szabadpiaci energiarák mellé újra kell gondolni az uniós klímavédelmi terveket, amelyek ismét növelnék a terheket.

Orbán szerint az EU-ban megfogalmazott klímavédelmi lépések akár ötödével hozzájárulnak a rezsiárak emelkedéséhez, és a lakossági terhelés, az autók és az ingatlanok megadóztatása már túlmutatnak az észszerű takarékoskodás ösztönzésén és beleavatkozást jelentenek a háztartások életébe.

A magyar kormány ennek megfelelően a következő, decemberi uniós csúcson is azt az álláspontot fogja képviselni, hogy a szennyező vállatokkal és ne a háztartásokkal fizettessék meg az árnövekményt, a tanácskozásnak ez lesz a központi témája.

Orbán egyben ígéretet tett, hogy az akár többszörös piaci áremelkedéseket a lakosság nem fogja érzékelni ameddig a Fidesz van hatalmon.

Elment az oltások terén a falig a kormány

Hiába több népszerűsítő kampány, minden jel szerint elérte az átoltottság azt a szintet, amit ezekkel az eszközökkel el lehetett. Miután terjednek az új variánsok, és az országon belül is eltérő súlyosságú a járványhelyzet, a kormány úgy döntött, hogy a munkaadóknak adja meg a döntés lehetőségét az oltás kötelezővé tételéről.

Remélhetőleg a munkaközösségekben ezáltal újabb lendülete kap az, hogy meggyőzzék azokat is, akár azzal, hogy fizetés nélküli szabadságra küldik őket, hogy vegyék fel az oltást – mondta Orbán. Csak a vakcina véd, a többi óvintézkedés, mint amilyen a maszkhordás lassítja ugyan a terjedést, de tényleges védelmet csak az oltás ad.

Jelenleg 10 millió dózis van az országban, és jön év végéig még 5 millió, vagyis bőven elérhető mindenki számára az oltakozás lehetősége.

A helyzet az államnak, mint munkáltatónak is nehéz, várhatóan érződni fog a rendszer működésében, ahogy folyamatosan felmérik, hogy mely munkaterületeken lehet majd milyen ütemezésben elrendelni a kötelező oltásokat.

Bátor dolog a béremelés

Az új megállapodás a minimálbérről és a garantált bérminimumról „bátor” döntést igényelt a kormánytól.

Orbán szerint Varga Mihály pénzügyminiszter vállalta a megállapodáshoz szükséges jelentős tb-járulék és egyéb vállalkozói adók csökkentését, mondván mindez a költségvetés számára kezelhető kiesést jelent.

Orbán a határkerítés finanszírozásáról szóló vitáról az mondta, azzal számol, hogy néhány hónap múlva az Európai Unió ki fogja fizetni a magyar állam határvédelmi költségeit. Korábban erőteljesen elítélték a magyar gyakorlatot, most már annyi tagállam emelt kerítést, hogy ez tekinthető lassan a többségi álláspontnak a közös európai határok védelmében – mondta Orbán.