Azért jó a mai napunk, mert a kórházban fekvő Covid-betegek száma hosszú idő óta először ment ezer alá ment, 121-en vannak lélegeztetőgépen, és aktív betegek száma 100 ezer alatti - mondta a kormányfő.

Az oltási kedv növelésére vonatkozó kérdésre úgy vélte, az oltás nem kedv kérdése, akik nem oltatnak, azok sem jókedvükből háríthatják el a vakcinát, hanem más van a fejükben.

Orbán szerint tévhitben lehetnek, úgy fogalmazott, attól tart, hogy ezek az emberek - még 3 millió az oltatlan felnőtt - azt hiszik, hogy ha elérjük a nyájimmunitást, akkor ők ezt megúszhatják. De ez a vírus itt marad, és előbb-utóbb mindenkit meg fog találni, az utolsó oltatlan embert is - hangsúlyozta.

 Szerinte mindenkinek meg kell hozni egy döntést,  hogy hogy viszonyul hozzá, hogy ő és szerettei elkapják ezt, ha nincsenek beoltva.

A miniszterelnök szerint rémhír, hogy a keleti vakcinával oltottak nem utazhatnak, mint mondta, ő is kínai vakcinával oltatta magát és úgy gondolja, mindenki biztos lehet benne, utazhat majd a keleti vakcinákkal is. A többiek még mögöttünk vannak, a nyugati világban még nem erről beszélünk, ott még kijárási tilalom van, meg kötelező maszkviselés, és nincs védettségi igazolvány - fogalmazott Orbán Viktor. Majd ha ők is odaérnek mint mi. hogy hogyan utazzunk, addigra az összes vakcinát el fogják fogadni  - mondta.

Szavai szerint most, hogy a harmadik hullámot legyőztük - ebben ugyan szerinte is megoszlanak a vélemények -  de mindenképpen leszorítottuk a földre, földharcban vagyunk és a vírus van alul, és nem hiszem hogy föltápászkodik innen, most már nem védekezni kell, hanem a gazdaságot újraindítani.