Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli Kossuth Rádiós beszélgetésében lengetett be új családtámogatási elemeket. Bár részleteket nem közölt ezekről, azt mondta, a cél az, hogy a több gyerek vállalása ne anyagi terhet, hanem anyagi többletet jelentsen. Az sem derült ki, hogy pontosan mikor és milyen juttatásokkal számol a kormány.

A Forbes elemzőket kérdezett arról, hogy pontosan mekkora mozgástere van még az Orbán-kabinetnek, milyen költségvetési források állhatnak rendelkezésre. A pontos választ a támogatási formák megismerése nélkül nehéz megmondani, de a körülmények alapján a szakértők szerint lehet, hogy a pénzhiány megakasztja az osztogatást, az sem kizárt, hogy a választások előtti kampányígéret csak a juttatási kör bővítése.

Szektorális adók, kevesebb beruházás, a még kérdőjelesen beérkező EU-s forrásokra támaszkodás lehet a válasz, ha az ígéreteit meg akarja tartani a kormány. De az is lehet, hogy a „választások után” ablakát tágabban értelmezik, mint amire mindenki gondol: később, ismét választás előtti kampányköltésként érkezhetnek az új támogatások, rövid távon pedig jöhet a várható fiskális szigor - összegezte a véleményeket a Forbes.hu.

„A bölcsődei fejlesztésre – amit már részben elindított az állam – biztosan költenek, de a támogatások formáját egyelőre még nem ismerjük. Ez lehet ismét kedvezményes hitelprogram, vagy az szja-ból leírható adókedvezmény növekedhet” – vélekedett Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője, hogy mire is vonatkozhat az orbáni ígéret. Viszont a szakértő úgy látja, hogy nehéz már ezeket a költségvetésbe ültetni, a tavalyi évben több mint 5 ezer milliárd forintra rúgott a deficit. Úgy véli, hogy a választások után bármilyen kormány is alakul, erősítenie kell a fiskális szigort.

"A gazdasági növekedésre a végletekig nem támaszkodhatunk, az új támogatások forrását a költségvetés átrendezésével, vagy akár új adónemek kivetésével lehet megfinanszírozni" - mondta Németh Dávid, aki szerint az ígért új támogatások egy teljesen üres csekként képzelhetők el. Bármilyen támogatás érkezhet több milliárd forinttól több száz milliárdig. 

Hasonló állásponton van Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője is. "A koronavírustól elszállt államadósság miatt nincs olyan helyzetben a költségvetés, hogy az intézkedések köré építsük azt” – ismertette véleményét. Szerinte most nincs végtelen mennyiségű forrás, meg kell fontolni bármilyen költségvetési intézkedést.

Emlékeztetett rá, hogy már óvatosabban költ a beruházási fronton az Orbán-kormány is: tavaly 350 milliárdnyi projektet halasztottak el az ideje költségvetésben, hogy tartalékot képezzenek.

Mozgásteret az jelentene, ha a jogállamisági vita miatt felfüggesztett EU-s források befutnának: egyelőre a helyreállítási alap forrásai is kérdésesek, de veszélyben lehetnek a hétéves költségvetésből folyósítandó brüsszeli milliárdok is.

Ezek sorsa még egyelőre kérdőjeles, de ha ezek megérkeznek, cash flow szempontból máris jobban lehet tervezni: ha nem, akkor mindenféle új támogatás finanszírozása vagy egyéb helyekről összekapart összegekből, vagy új adókból, talán legrosszabb esetben pedig adósságból is mehet - derül ki a szakértők véleményéből.

Azt sem tartják kizártnak, hogy az új családtámogatási elemek akár több évvel későbbre is tolódhatnak, a következő kormányzati ciklus 2023-ig óvatosan költhet. A 2026-os választások előttre pedig valószínű, hogy újabb kampányköltések érkezhetnek. Ezzel Orbán Viktor nem is szegné meg ígéretét, hiszen a támogatások érkezésének időszerűségéről sem beszélt.

„Nem egyből a választások után számíthatunk ilyenre, lehetséges, hogy a következő választásokhoz közelebb rakják az új támogatásokat, míg a következő egy-két év sokkal inkább szólhat a fiskális szigorításról. Így nem most kell erre költségvetési teret találni” – véli Németh Dávid a Forbes szerint.

De jöhetnek politikailag eladható új adók is. A kormány jelenlegi gazdaságpolitikáját szemlélve, az előbb említett okokat figyelembe véve pedig az bizonyos, hogy a lakosságra kivetett adó a legutolsó opció, amit megfontolhat az állam.

„Ismerve az eddigi gazdaságpolitikát, lakossági oldalról elképzelhetetlennek tartom az új adókat. A vállalatokat érintő speciális, például környezetterheléssel, klímavédelemmel kapcsolatos adók kivetése lehet opció – ezek a gazdasági megmagyarázhatóság mellett politikailag is eladhatóak” – mondta Virovácz Péter a portálnak, szerinte egy-egy szektort érintő - ez érintheti az energiaipart vagy a kiskereskedelmi szektort - érkezhet.