A miniszterelnök értékelése szerint december 5-én lép hatályba a legkomolyabb szankció, amely a kőolajra vonatkozik. 

Az eredeti elképzelés szerint a szankciók segítettek volna a háborút lezárni, ezek azonban nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket

– mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában, hozzátéve, hogy ezek a szankciók hibásak voltak, és nem érték el a céljukat.

Magyarországnak ugyanakkor joga van hozzáférni az olajhoz

– hangsúlyozta Orbán Viktor, aki arról is beszélt, hogy Brüsszel az olaj után az atomenergiára és a gázra is szankciókat akar kivetni.

A miniszterelnök úgy vélekedik, hogy a magyar gazdaságot saját kútfőből kell kidolgoznia az országnak, hiszen felborult az eddigi egyensúly a korábbi gazdasági modell lejártával, hiszen Európa elvágta magát az Oroszországgal történő gazdasági együttműködéstől.

Tudjuk már, hogy milyen volt Európa gazdasági modellje, azt is tudjuk, hogy ez most megszűnik. De mi jön utána?

– tette fel a kérdést a kormányfő.

A nemzeti konzultáció jelentőségéről szólva Orbán Viktor azt mondta, hogy a kitöltött kérdőívek meghaladják már az egymilliót, és őt magát nem lepte meg az egymillió visszaküldés, mert az ország megértette, hogy a következő év gazdasági sikere a szankciókon és a gázárakon múlik.

A szankciók megújításáról szóló döntés előtt alapos és mély vitát kell folytatni

– tette hozzá Orbán Viktor, aki szerint az európaiak jelenleg bolyonganak a sötét erdőben, de történelmi léptékben nem az energiakérdés a legnagyobb probléma, mert a migrációs helyzet egyre durvább: a szerb és magyar oldalon lévő emberek élete lassan elviselhetetlenné válik.

Orbán Viktor elmondta, hogy Brüsszelben több olyan irányzat is van, amely támogatja az illegális migrációt.

Magyarország politikai okok miatt nem kapta meg a helyreállítási alap pénzeit

Orbán Viktor szerint a helyreállítási terv elfogadásával sikerült előre lépni, ugyanakkor emlékeztetett, hogy Magyarország 2021 nyarán már megkaphatta volna a helyreállítási alap pénzeit, és ennek elmaradásának politikai oka van.

Ugyanakkor kiemelte a tárgyalásokban Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerepét, akiről úgy vélekedett, jó döntés volt visszahozni a kormányzati munkába.

Vannak olyan alapvető kérdések az Európai Bizottsággal szembeni vitában, amelyből a magyar kormány nem tud engedni és nem is akar

– mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy ezek közé tartozik a szankciós politika, amivel szerinte a háborút támogatják, de ilyen a szexuális propaganda beengedése az iskolákba, illetve a migránsok beengedése is az országba.