Orbán Viktorról közismert, hogy mint fiatal ellenzéki politikus, az első szabad választásokat megelőzően az Oxfordi Egyetemen tanulhatott. Ezekről az évekről nagyon ritkán beszél a Fidesz vezetője, amikor viszont mégis megteszi, nagy jelentőséget tulajdonít az ott töltött időnek. "Egy kis faluból küzdöttem fel magam odáig, hogy jogot hallgathattam Oxfordban, és ellenzéki vezető, majd kormányfő lehettem" - írja Orbán a márciusban indított angol nyelvű honlapján.

Orbán Viktor 1989-ben jelentkezett a Soros Alapítványnál az oxfordi ösztöndíj-programra. A program kulcsfigurája a lengyel Zbigniew Pelczynski, a politikatudományok professzora volt, aki a nyolcvanas évek elején kitalálta és megszervezte lengyel és magyar diákok számára az oxfordi tanulás lehetőségét. Híres tanítványai közé tartozik Bill Clinton amerikai elnök és Radek Sikorski volt lengyel külügyminiszter is - olvasható a Blikk exkluzív cikkében.

A civil társadalom történetét akarta kutatni

A jogot végzett fiatal politikusnak levélben kellett jelentkeznie az ösztöndíjra, amit 1988 decemberében meg is tett. Ebben azt írta, hogy a civil társadalom újjászületésén keresztül vezethet az út a diktatúrából a demokráciába. "Nagyon gyümölcsöző lenne, ha néhány hónapot Oxfordban tölthetnék, hogy egy más nézőpontból tanulmányozhassam ezt a nagyon fontos kelet-közép-európai problémát" – áll a francia L’Express által három évvel ezelőtt megszerzett levélben.

A jelentkezés jó benyomást tett Pelczynskire, különösen, hogy Orbán az angliai civil társadalom történetét akarta kutatni Oxfordban, ez volt a lengyel professzor szakterülete is. Hátra volt még azonban egy budapesti felvételi elbeszélgetés, amelyen rajta kívül két magyar származású oxfordi professzor, Solymár László mérnök és Kürti Miklós fizikus vett részt. – Orbán interjúja remekül sikerült. Mindhárman rögtön meggyőződtünk róla, hogy egy rendkívül tehetséges ember – mondta a Blikknek a most 96 éves Pelczynski. Orbán 1989 szeptemberében 26 évesen érkezett Oxfordba.

Vezetőként emelkedett ki a magyar diáktársai közül

A professzor izgatottan várta, hogy tehetséges magyar tanítványával megkezdjék a közös munkát. Az első találkozásukon viszont némileg csalódnia kellett. – Amikor először leültünk egymással, Orbán közölte: ha Magyarországon időközben kiírják a választásokat, akkor ő hazautazik, itt hagyja az egyetemet. Ez decemberben aztán be is következett – mondta Pelczynski a magyar lapnak.

Orbán magabiztosságát alighanem növelte, hogy – Pelczynski emlékei szerint – összesen tizenöt magyar diák fordult meg abban az évben az Oxfordi Egyetemen. – Orbán csak úgy duzzadt az önbizalomtól. Természetes vezetőként emelkedett ki a többi 14 magyar diák közül – véli a professzor.

Vért izzadtam Locke és Hegel civil társadalomról szóló filozófiai írásait angol nyelven olvasva – számolt be röviden oxfordi tanulmányairól új honlapján a miniszterelnök. Szenvedésein csak történész professzora, az ékes magyarsággal beszélő skót Norman Stone tudott enyhíteni, mikor megnyugtatta: a téma nem könnyű, de fáradozásai értelmet fognak nyerni.

Ottléte alatt Orbán rendszeresen, minden második héten találkozott mentorával. Ilyenkor Pelczynski újabb és újabb témában íratott esszéket vele. – Az esszéi jók voltak, de nem briliánsak. ... Nem hiszem, hogy Oxford valaha is többet jelentett számára, mint egy eszközt a politikai karrierjéhez. Ez egy fontos rész volt számára a nagy egészhez – idézte a Blikk a professzort.

Orbán végül egy trimesztert végzett Oxfordban

Orbán végül egyetlen trimesztert, azaz a teljes tanév egyharmadát végezte el az angliai egyetemen; oxfordi pallérozódása így csupán két hónapot tett ki. Arra a kérdésre, hogy kapott-e Orbán valamiféle értékelést ottani tanulmányai végén, Pelczynski azt felelte: – Nem igazán, hiszen nem is igen volt mit értékelni.

Orbán lengyel mentora a Blikknek nyilatkozva nem rejtette véka alá, hogy utóbb mélyen csalódott az akkor még liberálisnak hitt politikus 2010 utáni illiberális fordulata miatt. Pelczynski a Fidesz 1998-as választási győzelme után Budapesten, majd 1999. márciusában, hazánk NATO-csatlakozási ünnepségén Brüsszelben találkozott utoljára Orbánnal.