Amennyiben az említett európai államok szeretnének leválni az orosz gázról, az évek kérdése. Így most egész egyszerűen nincs más választásunk: csövön érkezik az olaj és a gáz. Ha nem jönnek erőforrások Oroszországból, az a magyar gazdaság létének vagy nem létének kérdése - fogalmazott a kormányfő az Index beszámolója szerint.

Az olcsó orosz gáz helyett legyen drága amerikai. Ragyogó ötlet... – mondta a politikus arra, mit gondol a felvetésről, hogy az amerikai cseppfolyós gázszállítás váltsa ki az unió orosz energiafüggőséget.

Véleménye szerint az energiaárak emelkedése eleve a brüsszeli bürokratáknak köszönhető, majd a háború és a vele járó szankciók miatt – amelyeket ugyan megszavaztunk, de sosem értettünk velük egyet – csak még jobban elszálltak.

Mindez néhány héten vagy hónapon belül elvezet egy európai gazdasági válsághoz, de mi ezt ki fogjuk cselezni, meg fogjuk oldani. Az biztos, hogy a következő kormány számára ennek a válságnak a menedzselése komoly kihívás lesz – tette hozzá Orbán.