Orbán azt mondta a magyaroknak, hogy "több Balaton, kevesebb Adria", ezért maga Horvátországba ment nyaralni - ezzel a felütéssel kezdi cikkét a Jutarnji.

A portál egy homályos fotót közölt, amelyen egy a magyar miniszterelnökhöz hasonló ember látható, de biztosan nem állapítható meg a pontos személyazonosság. A Jutarnji egy másik képet is közzétett egy vitorlásról, amellyel a lap szerint Orbán Viktor a tengeren hajózott.

Az RTL Híradó megkereste a horvát lap szerkesztőséget, akik közölték: a kép szombat délután készült Hvar szigetén, ahová vitorlással érkezett a magyar miniszterelnök. Hétfő délután a Jutarnji egy újabb cikket közölt a magyar miniszterelnök nyaralásáról, e szerint Orbán Viktor a hétvégére utazott Hvar szigetére.

A portál ennek kapcsán azt írja, hogy ez egy jó példa arra, hogy "amit szabad Jupiternek, azt nem szabad a kisökörnek", valamint párhuzamba állítják azzal a Jelka Kacinával, aki a szlovén kormány szóvivőjeként azután járt Horvátországban, hogy a ljubljanai kormány vörös listára tette, vagyis járványügyi szempontból beutazásra nem javasolt helyszínnek nyilvánította a szomszédot.

Emiatt a Napi.hu megkereste az Orbán Viktor programjainak tájékoztatásában illetékes Havasi Bertalan Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkárt, hogy tisztázza a helyzetet. Havasi azonban lapunkkal annyit közölt, hogy:

Orbán Viktor magánprogramjairól nem adunk tájékoztatást, csak a hivatalos tevékenységéről.

Orban poruèio Maðarima 'vi¹e Balatona, manje Jadrana', pa oti¹ao na ljetovanje u - Hrvatsku!

Vi¹e Balatona, manje Jadrana, govorio je u srpnju maðarski premijer Viktor Orbán poku¹avajuæi sunarodnjake odgovoriti od ljetovanja na hrvatskoj obali i zadr¾ati unutar svojih granica (iako mu se i one nekada znaju pomije¹ati).

A miniszterelnök az elmúlt években többször nyaralt a horvát tengerparton. Felelevenítik a cikkben, hogy rendszeresen feleségével és gyerekeivel járt az Adria partjára, valamint hogy pár éve körbehajózta Vis szigetét, tavaly pedig a Zadar közeli Molat-szigeten töltötte pihenését.

A magyar kormányfő egyébként nem az egyetlen kormánytag lenne, aki mégsem belföldön, hanem az Adrián nyaralt. Szijjártó Péter külügyminisztert az Átlátszó fotózta le egy horvátországi tengerpartról induló jachton, amelynek tulajdonosa az ismert magyar vállalkozó, Szíjj László.

Szijjártó Péter külügyminiszter Szíjj László adriai luxusjachtján bekkeli ki a fehérorosz válságot

A magyar külügyminiszter látszólag lázas munkával tölti az idei nyarat, elég csak meglátogatni Facebook oldalát hogy erről meggyőződjünk: irodai környezetben, öltönyben, mobiltelefonnal a kezében egyeztet a minszki helyzetről magasrangú külföldi politikusokkal, külügyminiszter kollégákkal az elmúlt napokban.

Horvátország jelenleg zöld kategóriában van a magyar tisztifőorvos utazási ajánlását tekintve, noha a koronavírus-járvány egyre jobban terjed a szomszédos országban. Onnét teszt vagy karantén nélkül hazautazhatnak a magyarok. (Orbán Viktor szeptembertől ígért korlátozásokat: "a legnagyobb veszély továbbra is a koronavírus-fertőzés behurcolása, ezért szükség lesz újabb tiltó intézkedésekre" - mondta pénteken a miniszterlenök a rádióban.) Ausztria, Szlovákia, Szlovénia, Németország és az Egyesült Királyság is piros vagy sárga besorolást adott Horvátországnak.