Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Eddig 138 983 főt oltottak be, a Covid-19 betegségen átesettekkel együtt immár van 400 ezer ember aki védettnek minősül, de ez kevés - mondta szokásos rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök.

Az operatív törzs úgy latja, a korlátozások feloldásához elengedhetetlen, hogy beinduljon a tömeges oltás. Ehhez végezni kell az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozók, a másfél millió 65 év feletti beteg ember, a védelemben résztvevők - ebbe a kategóriába tartozik például az operatív törzs és a kormány, vagyis maga Orbán Viktor is - majd az egészséges idősek vakcinálásával.

Ha már senki nincs életveszélyben, akkor indul az új időszámítás, addig Orbán mindenkit arra kért, hogy tartsa be a bevezetett szabályokat.

Versenyeztetni kell az oltóanyagot, Brüsszel a hibás

A Pfizerrel szemben a versenyhelyzetet kell erősíteni, azért kell minél több vakcinát engedélyezni. Orbán szerint máshol millió számra tartanak a cégek raktáron vakcinákat, miközben Brüsszel nem adja ki a versenyt megalapozó engedélyeket. A téma az éjszakába nyúló unós csúcsnak is központi témája volt, Orbán szerint a magyar kormány álláspontja szerint a kevés elérhető oltóanyag oka, hogy Brüsszel nem adja ki a szükséges engedélyeket a többi elérhető, például a Nagy-Britanniában már milliószámra beadott AstraZeneca szernek.

Ezért az orosz vakcina ügyében Szijjártó Péter külügyminiszter Moszkvában tárgyal, a kínaiakkal is előrehaladott a tárgyalás, de ők csak akkor küldenek szállítmányt, ha kiadják a vészhelyzeti engedélyt, amit a szerbek már megadtak. Nem most kell vele foglalkozni, utána majd beszélni lehet arról, hogy jó döntést volt a központi beszerezés, vagy külön kellett volna intéznie mindenkinek - mondta Orbán.

Kitolják a rendkívüli korlátozásokat

A februárig kitolt rendkívüli állapotot először két hétre saját hatáskörben rendelheti el a kormány, majd a további fenntartás érdekében az ügyet újra parlament elé terjeszti a kormányzat.

Felmerült az oltottsági igazolás bevezetése is az uniós csúcson. Itthon, ha millió felé jut a védettek száma, akkor megvitatható a kérdés, náluk például nem érdemes fenntartani az este 8 órás kijárási korlátot. Ezt a határátlépésnél is érdemes megfontolni, de még csak felvetődött a téma, nincsenek még konkrét válaszok - utalt Orbán az esetleges uniós Covid-útlevél bevezetésére.

Orbán különleges esetekről is beszélt, mint amilyen az idei érettségi lebonyolítása. Erről jövő héten lesz döntés, és mérlegelik, hogy az érettségizőket és a tanáraikat esetleg soron kívül beoltsák, hogy a bevett módon helyben, és nem a távoktatási csatornákon keresztül kelljen a vizsgákat lebonyolítani.