Az orosz vakcina tömegesen is rendelkezésre áll, a magyar hatóságok engedélyezésén múlik, hogy felgyorsulhat-e az oltási program - mondta szokásos péntek reggeli interjújában Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint most az új oltóanyagforrások feltárása a legfőbb cél. Szerinte néhány napon belül jöhetne milliónyi vakcina, de senki sem akar olyan oltást, aminek bizonyítatlan a hatása.

Magyarországon több mint 105 ezer embert oltottak be eddig. Orbán úgy látja, hogy az önálló utat járó országok előrébb vannak: példaként az Egyesült Királyságot említette, amely gyorsabban halad immunizálási programjával, amit az EU-val közös mozgás lassíthat. Hogy ezért ki a felelős, azzal később kell foglalkozni. Rossz hír, hogy Európában a "legtöbb helyen a harmadik hullám rárúgta az ajtót az emberekre".

Kínai vakcina

Orbán Viktor szerint ha lenne elég vakcina, akkor egy nap alatt közel 500 ezer embert be lehetne oltani, tehát egy hétvége alatt 1,5 millió ember is védettséget szerezhetne (nagyjából ezeket a számokat ismertette Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is csütörtökön). A vakcinaregisztrációban egyelőre azért nem kaptak visszajelzést a jelentkezők, mert még nem tudni, mikor kaphatják meg az oltást. Nyár végére vagy őszre jöhet el az a pillanat, amikor minden korlátozást feladhatunk - mondta el a miniszterelnök, de úgy látja, ha jöhetne a kínai vakcina is, akkor már a nyár elejére megtörténhetne ez.

Mi lesz az önkormányzatokkal?

A baloldali kormányok a kormányfő szerint az előző válságot adóemelésekkel próbálták kezelni, míg most inkább csökkentik a terheket. Erre jó példa az iparűzési adó (ipa) csökkentése. Ezt kritizálták az önkormányzatok, mert így elvonják a bevételeiket, amire azt válaszolta, hogy az intézkedéssel a kis- és középvállalkozásoknak segítenek. A főváros esetében "ez a pénz a budapesti embereknél marad", így szerinte a döntés többet használ, mint árt. A kormány egyik terve, hogy a 25 évesnél fiatalabbak teljes adókedvezményt kapnak. A rendszert 2022. január 1-től akarják élesíteni.