Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szél Bernadett független képviselő több módon is próbálta kideríteni, hogy október 21-i parlamenti felszólalásában Orbán Viktor mire alapozta azt a kijelentését, hogy 2050-ig a zéró kibocsájtás elérése a kormány szerint 50 200 milliárd forintba kerülne. Az ellenzéki politikus ezért az Információs és Technológiai Minisztériumhoz fordult, hogy ismertessék vele a becslés alapját és a döntéselőkészítő anyagokat.

"Az Európai Tanács ülésén nem kaptak a kormányok a 2050-ig tartó időszakra alátámasztó tanulmányokat, az uniónak nincs cselekvési terve és nincsenek ahhoz rendelt források. Magyarország ezeknek az elkészítését kérte és várja az Európai Unió illetékes szerveitől. Amint ezeket kézhez kapjuk, felelősségteljes döntést tudunk hozni és ezekről azonnal tájékoztatjuk képviselő asszonyt és a Parlamentet is" - válaszolták a politikusnak a 444 szerint.

Ez alapján úgy értelmezhető, hogy hasraütésszerűen dobták be a magyar 2018-as teljes GDP-t 7000 milliárddal meghaladó összeget, de valamiféle számítás mégis van a portál szerint. Ezt arra alapozzák, hogy Kaderják Péter ITM-es államtitkár azt mondta egy konferencián, hogy a kormány becslései szerint a GDP 1,5-2 százalékát is elérheti az addicionális ráfordítás a karbonsemlegesség eléréséhez. A 2 százalékos ráfordítással számolva ez évi kb. 840 milliárd forint, ami 30 év alatt inflációt és növekedést figyelembe véve kiadhatja az Orbán Viktor által tippelt 50 ezer milliárd forintot.

Ekkora időtávra bedobni egy ilyen bizonytalan becslést, Szél Bernadett szerint inkább blöff, mint valódi kalkuláció.