Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarország szeretné elérni, hogy az ország energiabiztonságának érdekében az eddiginél több orosz földgáz érkezzen az országba - mondta a szokásos közrádiós interjúban Orbán Viktor miniszterelnök. Orbán jövő héten találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, ahol a földgázon kívüli egyéb, elsősorban gazdasági kérdésekről fognak tárgyalni.

Orbán látogatását Európában többen aggodalommal figyelik, lévén hagyományosan jó kapcsolatokat ápol az Ukrajna katonai megszállásával fenyegető Putyinnal.

A miniszterelnök kijelentette, Magyarország álláspontja a kérdésben egyértelmű: a „deeszkaláció”, vagyis béke kell. Kiemelte, hogy az álláspontját NATO-tagállamként, egyezteti és egyeztetni fogja az összes szövetségesünkkel.

Családtámogatás, oltások

A miniszterelnök ezek mellett több, immár ismerős témáról beszélt.

Van fedezet mindenre

Tavaly a magyar gazdaság „fantasztikusan” teljesített, mégis nagyon nehéz év volt a vírus miatt. De közben a gazdaságpolitika a járvány hátterében példátlanul sikeres évet hozott, 6,8 százalékos lehetett a növekedés így megvan a költségvetési fedezet a kormány által már eldöntött támogatások kifizetésére – mondta Orbán.

Így hamarosan érkezik:

  • a 13. havi nyugdíj,
  • a családi szja-visszatérítés, mintegy 600 milliárd forint értékben.

Újraválasztás = még több családtámogatás

Újraválasztása esetén a kormányzat folytatná a családtámogatások fejlesztését, a cél az, hogy a több gyerek vállalása ne anyagi terhet, hanem anyagi többletet jelentsen. Egyben a kabinet továbbra is elutasítja a bevándorlást, és például a német bevándorláspárti politikát.

Én inkább levágom a kezem, mint, hogy ilyet leírjak

- mondta a miniszterelnök.

Többlábú vakcinabeszerzés

Nem akarunk csak egy lábon állni a koronavírus-vakcináknál, nem elég az, amit az EU összeszervez, az Orbán-kormány továbbra is több céggel tárgyalna, hogy biztosítsa az ország ellátottságát.

Egyben folyamatos szempont az is, hogy a lejáró szavatosságú oltásokat hasznosítsák. Legutóbb ezért adományozott az állam legutóbb 200 ezer adag AstraZeneca-oltást Szudánnak.

A két éve létrejött az operatív törzs megfigyelése alapján a Covid-19 legújabb, omikron-variánsa gyorsan fertőz és és terjed, de kevésbé veszélyes, mint az előző változatok.

Belépett a világgazdaság egy magas inflációs korba

Orbán elutasította, hogy a kormány politikája lenne az oka az inflációnak, aminek inkább világgazdasági forrása van. Ennek a legkomolyabb oka az energiaárak, ami szerinte politikai tényezők miatt alakult ki. Szavai szerint Magyarország továbbra is elutasítja az olyan klímavédelmi terveket, amelyek az energiaárak emelésével érnék el a kívánt hatást, a budapesti kormány mindennek a terhét a szennyezőkkel fizettetné meg.

Egyben amellett is kiállt, hogy az energiaárak szabályozásának, illetve több élelmiszerár korlátozása szükséges, és nem feltétlenül gazdasági szempontból, hanem a lakosság védelme érdekében egy rendkívüli helyzetben.

A kereskedelmi szereplők nem tudták megfékezni az árakat, ezért a kormánynak fel kell lépnie, ameddig a dolgok visszakerülnek a normális kerékvágásba - hangzik az érvelés.

Aki azt mondja, hogy ez rossz dolog, az nem érti az életet
- mondta Orbán Viktor a rádióban.