Magyarország szeretné elérni, hogy az ország energiabiztonságának érdekében az eddiginél több orosz földgáz érkezzen az országba - mondta a szokásos közrádiós interjúban Orbán Viktor miniszterelnök. Orbán jövő héten találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, ahol a földgázon kívüli egyéb, elsősorban gazdasági kérdésekről fognak tárgyalni.

Orbán látogatását Európában többen aggodalommal figyelik, lévén hagyományosan jó kapcsolatokat ápol az Ukrajna katonai megszállásával fenyegető Putyinnal.

A miniszterelnök kijelentette, Magyarország álláspontja a kérdésben egyértelmű: a „deeszkaláció”, vagyis béke kell. Kiemelte, hogy az álláspontját NATO-tagállamként, egyezteti és egyeztetni fogja az összes szövetségesünkkel.

Családtámogatás, oltások

A miniszterelnök ezek mellett több, immár ismerős témáról beszélt.

Van fedezet mindenre

Tavaly a magyar gazdaság „fantasztikusan” teljesített, mégis nagyon nehéz év volt a vírus miatt. De közben a gazdaságpolitika a járvány hátterében példátlanul sikeres évet hozott, 6,8 százalékos lehetett a növekedés így megvan a költségvetési fedezet a kormány által már eldöntött támogatások kifizetésére – mondta Orbán.

Így hamarosan érkezik:

  • a 13. havi nyugdíj,
  • a családi szja-visszatérítés, mintegy 600 milliárd forint értékben.

Újraválasztás = még több családtámogatás

Újraválasztása esetén a kormányzat folytatná a családtámogatások fejlesztését, a cél az, hogy a több gyerek vállalása ne anyagi terhet, hanem anyagi többletet jelentsen. Egyben a kabinet továbbra is elutasítja a bevándorlást, és például a német bevándorláspárti politikát.

Én inkább levágom a kezem, mint, hogy ilyet leírjak

- mondta a miniszterelnök.

Többlábú vakcinabeszerzés

Nem akarunk csak egy lábon állni a koronavírus-vakcináknál, nem elég az, amit az EU összeszervez, az Orbán-kormány továbbra is több céggel tárgyalna, hogy biztosítsa az ország ellátottságát.

Egyben folyamatos szempont az is, hogy a lejáró szavatosságú oltásokat hasznosítsák. Legutóbb ezért adományozott az állam legutóbb 200 ezer adag AstraZeneca-oltást Szudánnak.

A két éve létrejött az operatív törzs megfigyelése alapján a Covid-19 legújabb, omikron-variánsa gyorsan fertőz és és terjed, de kevésbé veszélyes, mint az előző változatok.

Belépett a világgazdaság egy magas inflációs korba

Orbán elutasította, hogy a kormány politikája lenne az oka az inflációnak, aminek inkább világgazdasági forrása van. Ennek a legkomolyabb oka az energiaárak, ami szerinte politikai tényezők miatt alakult ki. Szavai szerint Magyarország továbbra is elutasítja az olyan klímavédelmi terveket, amelyek az energiaárak emelésével érnék el a kívánt hatást, a budapesti kormány mindennek a terhét a szennyezőkkel fizettetné meg.

Egyben amellett is kiállt, hogy az energiaárak szabályozásának, illetve több élelmiszerár korlátozása szükséges, és nem feltétlenül gazdasági szempontból, hanem a lakosság védelme érdekében egy rendkívüli helyzetben.

A kereskedelmi szereplők nem tudták megfékezni az árakat, ezért a kormánynak fel kell lépnie, ameddig a dolgok visszakerülnek a normális kerékvágásba - hangzik az érvelés.

Aki azt mondja, hogy ez rossz dolog, az nem érti az életet
- mondta Orbán Viktor a rádióban.