Orbán Viktor szerint senki sem tudja megmondani, hogy a "Borkai-faktor" milyen szerepet játszott a választáson, "az biztos, hogy ez embereknek nem tesz jót", a hatást semmiképpen sem nevezné felemelőnek - idézi a hvg.hu a miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjúját. Jó lenne mielőbb túl lenni ezen. A győriek majd meghozzák a döntést, hogy az történjen, aminek egy ilyen esetben történnie kell.

A kormányfő sajnálja, hogy több olyan település is van, amely más polgármestert választott, mint amilyet ő szeretett volna, annak szurkol, hogy Budapesten ne térjen vissza a Demszky-korszak.

A brexit ügyéről azt mondta, hogy a brit parlamentben elviekben elfogadott EU-s válási megállapodás "megvédi a magyarok érdekeit Nagy-Britanniában, nem kell hátrányos megkülönböztetéstől tartaniuk". A brit kilépésnek lesz gazdasági hatása, de nem tudja senki megjósolni, milyen. Magyarország tíz legfontosabb kereskedelmi partnere között van Nagy-Britannia, a brit tulajdonban lévő magyarországi cégekben 60 ezer ember dolgozik. Cél, hogy ezek a vállalatok itt maradjanak.

A miniszterelnök szerint az újabb gazdaságvédelmi akcióterv ügye azért nehezebb, mert "ott nem egyedül vagyunk a pályán." Véleménye szerint az európai gazdaság nem néz ki jól. Ezért most Orbán szerint olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek az EU-s átlag felett tartják a magyar gazdaság teljesítményét, legalább két százalékkal. Egy konkrét intézkedést említett csak: a kormány elfogadta a szakképzési rendszer korszerűsítését.