Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke előadást tart az Egyesült Államok híres konzervatív szervezete, a Conservative Political Action Conference (CPAC) előtt, aminek kapcsán a Pew Recesarch Center közvélemény-kutató intézet megállapítja, hogy a kormányfő általában pozitív minősítést kap hazájában. Ugyanakkor a demokrácia állapotával kapcsolatban már színesebb a kép, és a fiatalok, illetve a városi térségekben élők körében kevésbé pozitívan ítélik meg a tevékenységét, mint vidéken.

Az idei választás után készült Pew-felmérés szerint a magyar felnőttek 38 százaléka szerint Magyarország kevésbé demokratikus ország azóta, hogy Orbán Viktor hatalomra került, 21 százalékuk szerint nincs változás ezen a téren, 33 százalékuk szerint demokratikusabbá vált az ország. A fiatalok, azaz a 18-29 évesek nagyobb eséllyel vélekednek úgy, hogy romlott a demokrácia állapota, mint a 65 év felettiek.

Korosztályok szerint fordított arányok

A 18 és 49 éves kor közötti korosztályok, illetve az 50 évesnél idősebbek körében éppen fordított az arány a demokrácia megítélését illetően. Az előbbiek 40-45 százaléka szerint kevésbé demokratikussá vált az ország 2010 óta, míg 25 százalék körül alakul azoké, akik szerint demokratikusabbá vált. Az idősebbek körében azonban csak 30 százalék azok aránya, akik szerint romlott a demokrácia állapota, míg 40 százalék azoké, akik szerint javult.

A miniszterelnökkel kapcsolatos érzelmek jellemzője, hogy mélyek. Akár pozitívan, akár negatívan vélekednek róla, a megkérdezettek kétharmadának határozott a véleménye. Ezen belül támogatóinak 37 százaléka kőkeményen mögötte áll, míg elutasítóinak 24 százaléka ugyanilyen határozottan eltávolítaná az ország éléről.

Szakadék a fiatalok és az idősek között

Erre is ugyanaz igaz, mint a demokrácia megítélésére: élesen eltér a fiatalabbak és az idősebbek, illetve a városban és a vidéken élők véleménye. A 18-29 évesek kevesebb mint fele, 45 százaléka vélekedik pozitívan Orbán Viktor teljesítményéről, míg 65 év felettiek 70 százaléka pozitívan ítéli meg ezt.

Váratlanul nagy áprilisi parlamenti választási győzelme után a magyarok 57 százaléka elfogadta Orbán Viktort országa vezetőjének, míg egyharmaduk elutasította.