Változások lesznek, miután megtanultuk, hogy a gazdaság törékeny. Ezért a válság után egy biztonságosabb gazdaság a cél – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Világgazdaság konferenciáján.

Több okfejtés mellett Orbán legfontosabb bejelentése, hogy szerda délután jóváhagyja a kormány azt a javaslatot, hogy visszakapja minden gyereket nevelő család a személyi jövedelemadóját a válságidőszakból. Ennek előfeltétel, hogy meglegyen az 5,5 százalékos GDP növekedés, és a juttatás a kevésbé vagyonosokat célozza. Mindez 500-550 milliárdos költségvetési terhet jelent.

Ilyen Orbán szerint a biztonságos gazdaság:

  • Az önvédelem képességét teljes egészében meg kell teremteni. Legyen saját termelés egészségügyi ellátáshoz szükséges termékekből. Létezni kell a saját vakcina, lélegeztetőgép, és maszkgyártásnak is  itthon, és minden egyéb szükséges terméket meg kell tudni teremteni.
  • Magyarország nem állhat csak a nyugati lábán ha a külkapcsolatokról van szó. Keletre helyeződnek a gazdasági központok, ehhez meg alkalmazkodni kell az exportvezérelt magyar gazdaságnak.
  • Budapest számára fontos feladat, hogy a turisztikában legyen Párizs és Róma mintájára egy egészségesebb arány a külföldi és belföldi látogatók között. Ez nem versenyképes, soha nem lesz már olyan, mint korábban, ehhez kell egy turisztikai üzleti modell, amivel a belföldi turisták is jöhetnek.
  • Kell még a teljes foglalkoztatottság. A biztonságos munkahely nem szocializmus, nem fogja mindenki egy helyen végigdolgozni az életét. Lesz több munkalehetőség, mint ahány munkavállaló, váltani néha kell, lehet is. Ehhez az is kell, hogy felkerekedjen az ember és elmenjen az ország más pontján is munkát vállalni.

Átalakul a gazdaság támogatása

A kormányfő elmondása szerint az eddigi jegybanki struktúráktól elrugaszkodva költségvetési oldalról számíthatnak újraindítási támogatáshoz az itthon kis-és középvállalatok. Ebben a Kavosz Zrt. és az általa vitt támogatási rendszere lesz az irányadó.

Az újraindításhoz két új operatív törzs is alakul. A gazdasági élet újraindításért felelős operatív törzset Szijjártó Péter külgazdasági miniszter vezeti, míg a társadalmi élet helyreállításáért szolgáló csoportban Novák Katalin családügyi miniszter lesz a vezető.

Minderre azért van szükség, mert a  Magyar Nemzeti Bank, alkalmazkodva az inflációs folyamatok alakulásához kivonja meglévő támogatási programjait, illetve módosít a szabályrendszeren.