Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Franciaországban is teret nyerhet Orbán Viktor magyar miniszterelnök egyik legfőbb politikai célkitűzése, a „segély helyett munkát“ elv. Legalábbis ez derül ki a francia kormány egy kiszivárgott tervezetéből, ami munkavállalói érdekképviseleti körökben hatalmas felháborodást váltott ki.

Segély helyett munkát!

A tervezet lényege, hogy a munkanélküli segély folyósításának időtartamát a foglalkoztatottság arányában csökkentené, vagy növelné a francia kormány – számolt be az Euractiv. Az intézkedések célja, hogy munkavállalásra ösztönözze a franciákat.

Franciaországban jelenleg az 53 év alatti munkanélkülieknek legfeljebb 24 hónapig jár az ellátás.

Az új tervezet szerint

  • ha a munkanélküliségi ráta 9 százalék alá csökken, az ellátás időtartama legfeljebb 18 hónapra mérséklődne. 
  • Amennyiben a munkanélküliség 6 százalék alá esne, akkor mindössze 9 hónapig járna a segély.

A reform másik fontos szigorítása, hogy nem járna az ellátás abban az esetben,

  • ha a munkavállalók a felmondási idő letöltése előtt hagyják ott állásukat, 
  • vagy a határozott idejű munkaszerződés meghosszabbítását egy évben kétszer is megtagadják.

Munkaerőért kiáltanak a francia cégek

A munkáltatói érdekképviseletek beszámolói szerint a francia kkv-k több mint 90 százaléka küzd munkaerőhiánnyal. A munkáltatói érdekképviseletek szerint nemhogy jó munkaerőt nem találnak a kisebb cégek, de szinte egyáltalán nem tudnak új munkaerőt toborozni.

A francia munkanélküliség az európai élmezőnyében van, jelentősen magasabb, mint Magyarországon, vagy Hollandiában. Idén a harmadik negyedévében 7 százalék körül alakult a ráta, amely meghaladja az Európai Unió és az eurozóna átlagát is.

A foglalkoztatottság is alacsonyabb az uniós átlagnál, főleg az idősebb munkaképes lakosság körében vannak még tartalékok.

Összehasonlításképp Magyarországon 3,6 százalék, míg Lengyelországban és Németországban három százalék volt a munkanélküliségi ráta októberben az Eurostat adatai szerint. A legjobb mutatóval Csehország rendelkezik, az állástalanok aránya 2,1 százalék.

Tiltakoznak a szakszervezetek

A szakszervezetek elutasítják a segélyek csökkentésére tett javaslatot. Szerintük nem ez a megfelelő ösztönző, a munkanélkülieket pedig bűnbakká teszi a kormányzat.

Az egyik legnagyobb, baloldali szakszervezet, a CGT arra is rámutatott, noha a bérek nominálisan emelkedtek az év elején, a francia fizetések reálértéke több mint két százalékkal visszaesett a magas infláció miatt.