Orbán Viktor miniszterelnök kedden reggel Nicolas Sarkozy korábbi francia köztársasági elnökkel folytatott megbeszélést Párizsban – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A tárgyaláson a magyar-francia kétoldalú kapcsolatokon kívül a legfontosabb nemzetközi témákról, az ukrajnai háborúról és európai politikai ügyekről volt szó.

Emmanuel Macron szerint egységre kell törekedni Ukrajna támogatásában

Emmanuel Macron hétfő este munkavacsorán fogadta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt az Elysee-palotában, az Európai Tanács március 23-i és 24-i brüsszeli ülése előtt. A munkavacsorát az Elysée-palotában tartották, melynek udvarán a sajtó nyilvánossága előtt fogadta Macron elnök a magyar kormányfőt este fél 9 után.

Hivatalos francia közlések szerint a találkozón az aktuális európai kérdéseket vitatják meg a felek, így az orosz-ukrán háborút és Ukrajna támogatását, az európai versenyképesség megerősítését, energiabiztonsági kérdéseket és az európai védelmi ipar fejlesztését. 

A francia elnök a LeParisien szerint megragadta az alkalmat, hogy „újra megerősítse az európai országok egységének” szükségességét Ukrajna támogatásában az orosz agresszióval szemben, különösen az Oroszország elleni szigorú szankciók alkalmazásával.

A magyar miniszterelnök ezzel szemben rendszeresen a szankciós politika ellen szólalt fel. A háborúval kapcsolatban nemrég azt állította, „soha nem voltunk még ilyen közel világháborúhoz”. A szankciókról pedig kiemlete, azok eltörlése lenne a leghatékonyabb eszköz az infláció letörésére, mert ha a háború véget érne, felére csökkenne az infláció.

A magyar kormányfő később Kínába is ellátogat.

Ezért jelentős Kína Magyarország számára

A magyar-kínai gazdasági együttműködésből sokat profitált Magyarország, ezt támasztotta alá Szijjártó Péter külügyminiszter, miután megerősítette az átfogó stratégiai együttműködést a két ország között. Bővebben>>>

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is Párizsba utazott, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetet (OECD) vezető Mathias Cormann-nal egyeztessen. Egyetértettek abban, hogy Kína szerepe kulcsfontosságú Európa gazdaságának, és a válságból önállóan képtelen kilábalni a kontinens. 

Súlyosabb recesszió várhat, ha „nyugat-európai ideológiára” alapozunk

A külügyminiszter szerint még nagyobb válságba taszítaná Magyarországot, ha szakítana a keleti gazdasági szövetségesével.

Hogyha a gazdasági-kereskedelmi együttműködést ideológiák miatt a nyugat-európaiak vagy akár az amerikaiak kezdeményezésére elvágják, akkor az európai gazdaság még nagyobb bajba fog kerülni, és nemhogy nem fog tudni kijutni a gazdasági válságból, hanem még mélyebb recesszióba fog kerülni

– fogalmazott Szijjártó Péter.

Szakítás Kínával? Munkahelyek millióit veszélyeztetné Szijjártó Péter szerint

Még mélyebb gazdasági krízis várható, amennyiben ideológiai indíttatásból elvágják a kereskedelmi együttműködést az Európai Unió és Kína között, ezért továbbra is kulcsfontosságú a kölcsönösen előnyös, pragmatikus kapcsolat fenntartása – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Bővebben>>>