Az elmúlt két hónap, ahogy az elmúlt év is a koronavírus elleni védekezésről szólt - mondta a parlamentben napirend előtti felszólalásban Orbán Viktor miniszterelnök.

Orbán beszámolt a korlátozásokról, lezárásokról, amelyek következetes válságkezelés része. November óta nem változtak a korábbi intézkedések, ezért sikerült véleménye szerint keretek közé szorítani a járványt. Ahol váltogatták az intézkedéseket is kinyitottak, ott jött is a harmadik hullám - mondta Orbán.

A helyzet rosszabbodhat

A járványgörbe 10 napja nem csökken, a ragályosabb mutáció miatt újabb emelkedés jöhet - mondta a miniszterelnök, aki szerint ezért van szükség a további felhatalmazásra és az eddigi szabályok betartására is.

Nagy vita van az újranyitásról. A kormány is szeretné újraindítani teljes egészében a gazdaságot, ennek azonban előfeltétele a vakcina, enélkül visszatér a fertőzés újabb és újabb hullámokban.

Minden vakcina jó

Mint Orbán elmondta:

Nekünk minden vakcina jó, ami biztonságos, és amivel már több millió embert beoltottak.

A nyugati kínálaton túl egymillió ember beoltására elég adag jön Oroszországból, két és félmillió ember beoltására elég oltóanyagot veszünk Kínából. Ezzel már öt hatékony vakcinának van engedélye, ami a tömeges oltás megkezdésének kulcsa.

A megrendelések alapján áprilisra kétmilliót is meghaladhatja a beoltott, ez azt jelenti, hogy minden 60 éves regisztrált már megkaphatja a vakcinát.

Visszatolta a gazdaságot a válság

A vírus által okozott válság előtt nagyon kedvező folyamatok voltak minden főbb gazdasági területen, európai szinten is kiugró adatok jelentek meg. A járvány 5,2 százalékos visszaesést eredményezett tavaly az Európai Bizottság szerint, ami nem ingatta meg, de mindenképp visszatolta a korábbi fejlődéstől a gazdaságot.

Ennek ellensúlyozása érdekében Orbán elmondása szerint több intézkedést bevezetett a kormány:

  • a hitelmoratórium 3 ezer milliárdot hagyott ott a szerződőknél;
  • bértámogatás érhető el a leginkább érintett iparágakban, és adókat is csökkentett a kormány;
  • 80 milliárd forintból 250 ezer munkahely maradt meg, 1434 vállalkozás kapott beruházási támogatást;
  • garanciaprogramokat támogatott a kormány, a MKIK és a Kavosz által kínált program elérhető legyen - az olcsó hitel 40 ezer vállalkozásnak segített.

Orbán szerint a gazdaságba áramoltatott források fele mikro- és kis- és középvállalkozásokhoz került.

A kormánynak a sok gazdasági mutató között egy számít igazán: decemberben ugyanannyian dolgoztak, mint a járvány előtt, 4,5 millióan számszerűen. A válság előtt ez 4,3 százalék volt, de ez így is a harmadaik legalacsonyabb adat az egész Európai Unióban - sorolta a miniszterelnök.

Kilábalási célok

Új akcióterv készül, amivel nem csak elérhető, hanem túlszárnyalható a 2019-es szint - mondta Orbán.

Ez eddig hét lépést takar:

  • az 5 százalékos lakásépítési áfát,
  • a hárommillió forintos lakástámogatást,
  • bértámogatást,
  • orvosi bérfejlesztést,
  • a 13. havi nyugdíjat,
  • a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét,
  • és a kamatmentes gyorskölcsönt 10 millió forintig a legkisebb cégének.

A következő lépésként egy sokezer milliárd forintos beruházásfejlesztési program indul az unióval közös finanszírozásban. Ennek legnagyobb nyertese a felsőoktatás lesz, ami az elmúlt 30 év legnagyobb fejlesztése lesz - emelte ki Orbán.

Összefoglalva, a miniszterelnök szerint a kormány előtt most három fő feladat van:

  • tömeges oltási akció,
  • kellő óvatosság mellett kivezetni a korlátozásokat,
  • újraindítani a gazdaságot.