Az Európai Parlament kedden Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében vitatja meg a magyarországi jogállamiság helyzetét, mielőtt szerdán eldönti, hogy lépnie kell-e az EU-nak az uniós értékek súlyos megsértésének kockázata miatt.

A magyar miniszterelnök a vita elején szólal fel, délután 3:00 órakor. Felszólalására az EP napirendi pontja szerint 5 percet kap.

A miniszterelnök a vita előtt a Facebook oldalára feltöltött egy videóüzenetet is, amelyben a következőkről informálja az állampolgárokat:

Az európai parlamentben a bevándorláspárti képviselők vannak többségben. Ők most bosszúra készülnek, Magyarország ellen, mert a magyarok úgy döntöttek, hogy nem lesznek bevándorló ország. Az igazság az, hogy az ítéletet már megírták, én most azért megyek Brüsszelbe, hogy megvédjem Magyarországot és a magyar embereket az igazságtalan vádakkal és hazugságokkal szemben.

Először fordulna elő

A Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő által összeállított javaslat elfogadásához, majd a tagállamokat tömörítő Tanács elé juttatásához a képviselők abszolút többségének, azaz 376 képviselőnek a szavazatára, valamint a leadott szavazatok kétharmadára együtt van szükség.

A jelentés annyiban történelmi jelentőségű lenne, hogy most fordulna elő először, hogy az Európai Parlament kezdeményezi a 7. cikk aktiválását tekintettel a jogállamiság, a demokrácia, és az alapjogok súlyos megsértésének veszélyére egy tagállamban.

Képünk forrása: Orbán Viktor Facebook oldala