A kormány gondoskodik az Újbudán meggyilkolt rendőr családjáról – mondta Orbán Viktor miniszterelnök – mondta a miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában. Egyben részvétét fejezte ki az elhunyt családjának és jobbulást kívánt a sérülteknek. Mint fogalmazott, nagyon veszélyes hivatás a rendőröké, „ez azt jelenti, hogy a rendőreink jól végzik a munkájukat, ez arra emlékeztet minket, hogy az életünk biztonságos. Ezt meg kell becsülni”.

A 2022-es évre visszatekintve Orbán Viktor azt mondta: rövid idő telt még csak el, de az már kijelenthető, hogy Európával együtt beléptünk a veszélyek korszakába.pandémia után háború jött, azután energiaválság, rossz szankciók, ennek hatására infláció, és itt van még a migrációs válság is. 

Szerinte a magyaroknak azt kell tisztázniuk, hogyan viszonyuljanak a veszélyhez: sündisznó módjára viselkedünk, a veszélyre védekezéssel válaszolunk. Ez szerinte önveszélyes, több ország is így reagál erre a válságra, azonban a politikában ez nagyon nagy hiba: nem szabad megdermedni. Magyarország nem hagyja magát, aktívan védekezik. Példaként említette a rezsivédelmi alapot: számításaik szerint a családok a rezsicsökkentéssel havonta 180 ezer forintot spórolnak meg. Legalább egymillió család, a legszegényebbek mind tönkrementek volna, ha ráengedik az emberekre a piaci rezsiárat – tette hozzá.

Kéne a bicepsz...

Szó volt az uniós szankciókról is: Orbán Viktor úgy látja, Brüsszelben folytatódik a „szerencsétlenkedés”, a szankciós politikát viszont nem tudjuk megváltozni. Pedig – fűzte hozzá – az energiaárak és az infláció is jelentősen csökkenne a szankciók eltörlésével.

Olyasvalaki kellene, akinek elég nagy a bicepsze és elég széles a háta, elég nagy a hatása

– mondta, utalva Franciaországra és Németországra. 

Magyarország nem elég erős ahhoz, hogy másik pályára állítsa a szankciós politikát. Elmondása szerint egy dolgot tud tenni: „fékezni a kártételt”. Külön kitért a németekre, akikre gyerekkorában a precíz népként tekintett, de mára válságkezelési képességükbe vetett hite is megingott. 

... és az okos diák

Előkerült az Erasmus programok finanszírozásának témaköre is. A miniszterelnök szerint a hallgatók a jövőben is mehetnek majd külföldi egyetemekre. „Magyarország nem hagyja magát” – hangoztatta. Szerinte Brüsszel a magyar fiatalokon akar bosszút állni, de ha uniós pénzből nem, akkor majd magyar forrásból finanszírozzák. Ugyanis „Magyarországnak nemzeti érdeke, hogy okos diákjai legyenek”.

Szamárságnak nevezte Orbán Viktor azt az uniós kifogást, hogy, hogy aktív politikusok vannak a felsőoktatási intézmények alapítványainak kuratóriumaiban, szerinte Nyugaton is gyakorlat. Úgy vélte mindennek az az oka, hogy Brüsszelben kormányváltást akartak: Brüsszel azért vásárolta meg a magyar baloldalt, hogy megbuktassák a kormányt, csak a magyar nép másként döntött. Ez a "brüsszeli frusztráció" csapódik le az Erasmus-ügyben is - fejtegette a kormányfő. 

Azt is megjegyezte, hogy Magyarországnak soha nem voltak akkora pénzügyi tartalékai, mint most – „ma már minden közgazdász tudja”.

Magyarországot ezért nem lehet sarokba szorítani, boldogulunk mi Brüsszel nélkül is

– hangsúlyozta. Ugyanakkor – tette hozzá – velük könnyebben boldogulunk, egyszerűbb lenne, gyorsabban is haladnánk,  de rosszul hiszik, hogy nélkülük nem kel majd fel a nap. Felkészültünk a veszélyek korára.

„A magyar gazdaság, köszöni szépen, jól van”

Vannak nehézségek a magas energiaárak miatt, de ezt tudják kezelni a tőkések, cégvezetők. A magyar gazdaság erejét a foglalkoztatottsági adatokkal és a beruházások számának növekedésével magyarázta.  Azt is hozzátette: arra számít, hogy ebben az évben is növekedni tudnak a reálbérek. Úgy véli, a politika elsődleges feladata, hogy olyan gazdasági rendszert alakítson ki, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát. „Hiába volt szankció, válság, a statisztikák szerint soha nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint 2022-ben.”

Arra a kérdésre, hogy elkerülhető-e a gazdaság visszaesése, azt mondta: a kormány ambiciózus. Ebben az évben a válságot is kezelni kell, de a nagy „nemzeti céljaikat” sem adják fel: a családtámogatási, munkahelyvédelmi intézkedéseket bővítik. Az év végére egy számjegyűre kell csökkenteni az inflációt, Magyarország nem kerülhet recesszióba. Ez jó eséllyel lehetséges szerinte. „Ambíció, ambíció, ambíció” – hangoztatta a miniszterelnök.