Csütörtöktől már romaügyi kormánybiztosa is van a magyar kormánynak: Sztojka Attila közvetlenül a miniszterelnök irányítása alatt, a Belügyminisztériumon belül egy ötfős titkársággal felel majd az ügyért - derül ki a szerda esti Magyar Közlönyből.

Sztojka feladata, hogy koordinálja a magyarországi romákkal kapcsolatos társadalmi egyeztetést érintő kormányzati tevékenységet, fejlessze a kapcsolatokat a roma nemzetiségi civil szervezetekkel, javaslatot tesz utóbbiak támogatási rendszerének megújítására, kapcsolatot tart és egyeztet az országos és a területi roma nemzetiségi önkormányzatokkal, javaslatot tehet az esélyteremtéssel kapcsolatos programokra és az azokhoz szükséges forrásokbevonására, valamint a 2021–2027 közötti Európai Uniós források e célokra való felhasználását is véleményezi.

A kormányhatározat szerint együttműködik a diagnózis alapú felzárkózási roma stratégia előkészítése és végrehajtása érdekében, valamint segíti a stratégia előkészítésének és végrehajtásának koordinálásáért felelős miniszterelnöki biztos munkáját. Illetve véleményezi a feladatával összefüggő kormány-előterjesztéseket, stratégiákat, programokat, egyéb kormányzati dokumentumokat.

Sztojka Attila közel másfél éve vezeti - az akkor megalakult - Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóságot, amely szintén a Belügyminisztérium intézményeként működött, mint most a titkársága. Nem új szereplője a roma felzárkóztatási programoknak: esztergomiként segítette a helyi munkahelyteremtési célokat és a lakáskörülmények javítását már 2008-2009-ben is.