Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Orbán Viktor miniszterelnök levelet írt az úgynevezett bölcsek tanácsának, azaz a belga Herman van Rompuy által vezetett háromtagú testületnek, amely értékeli, hogy a Fidesz megfelel-e az Európai Néppárt (EPP) demokratikus értékeinek. A tanács tagja még Hans-Gert Pöttering német és Wolfgang Schüssel osztrák politikus. A testület jelentése alapján dönthet az EPP arról, hogy kizárja-e soraiból a magyar kormánypártot vagy megszünteti annak felfüggesztését.

A napilap birtokába jutott, Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellárnak címzett levél szerint Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy miért kampányol a kormány az EU-val és az EPP ellen, azt válaszolta: csak nyílt párbeszédet szeretnének a kritikus témákról. A tanács kérésére írt arról is, mit jelent szerinte az, hogy illiberális demokrácia. Mint kifejtette, ő maga kereszténydemokrata, hisz a család alapvető fontosságában, és abban, hogy a magyar kultúra alapja a kereszténység, egyébként pedig migránsellenes.

Orbán szerint a magyar jogszabályok mindenben megfelelnek az uniós jognak, a szólás-, és véleményszabadság helyzete miatt nem kell aggódni, mert a legfontosabb közéleti médiumok - az RTL Klub Híradó, a HVG, az ATV, a Blikk, a Népszava - kritikusak kormánnyal szemben.

A kormányfő szerint a korrupció miatt sincs ok szégyenkezni, és mivel Magyarországon 60 ezer civil szervezet működik, ezért szerinte azt sem lehet állítani, hogy el lennének nyomva. A levél szerint a Közé-európai Egyetem (CEU) önként távozott Bécsbe.