"Trumpot túléli a trumpizmus! Ez a hosszú távú esélyünk! Bidennel nehéz lesz, de a remény hal meg utoljára..." - mondta a Fidesz egyik, a magyar-amerikai kapcsolatokra rálátó politikusa a Népszavának. Szerinte az állomáshelyét több havi késéssel nemrégiben elfoglaló Takács Szabolcs washingtoni magyar nagykövetnek kettős feladata lesz: "kapcsolatépítés a trumpizmus híveivel, intézeteivel", illetve meg kell próbálnia valamilyen működő viszonyt kialakítani a Biden-adminisztrációval, elsősorban a külügyminisztériummal.

A tapasztalt diplomata, többszörös nagykövet Takács Szabolcs szakértelmét az ellenzék is elismeri, a parlament külügyi bizottságában is támogatták a kinevezését.

Több, mint 73 millió ember szavazott Trumpra. Ők nem a Republikánus Pártra, hanem Donald Trumpra voksoltak. Ez egy olyan tömeg, amely hosszú távon meghatározza majd az amerikai politikát. Mi erre építünk - magyarázta a kormányzati álláspontot a napilapnak egy kommunikációs vezető. Tény, hogy sok elemző is a "trumpizmus" továbbélését várja.

Mint egy gyakorló magyar diplomata megjegyezte, a Republikánus Párt első vonalát ma valóban a Trumphoz közel álló politikusok adják. Ezért racionális döntés továbbra is szoros kapcsolatot tartani velük, bár könnyen előfordulhat, hogy "ezek az emberek idővel átnyergelnek majd valaki másra, akit igyekeznek felépíteni a következő választásra". Egy háttérember véleménye szerint "Biden vagy közömbös lesz Magyarországgal szemben, vagy ellenséges. Orbán Viktor az utóbbit is ki tudja védeni, Brüsszel tíz éve edzésben tartja".