A kormány csütörtökön úgy döntött, hogy befagyasztja a 95-ös benzin és a gázolaj árát. Azok november 15-től három hónapon át nem lehetnek magasabbak 480 forintnál. Mivel a benzin jelenleg 506, a gázolaj pedig 512 forint és hétfőig is ezek lesznek az irányadó árak, 26 és 32 forintos árzuhanásról beszélhetünk jövő hét elejétől. Ez 50 liter benzinnél 1300, a gázolajnál pedig 1600 forint.

A világpiacon a kőolaj ára erősen emelkedik. A kitermelést csak lassan növelik az ezzel foglalkozó országok, valamint a világon nőtt a kereslet a földgázra is, ami miatt az energiatermelést sok helyen kőolajjal biztosítják. A jelenlegi trend alapján nem látszik, hogy a Brent elmozdulna a 80-85 dolláros ársávból. Vagyis a lépés érthető.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök este, egy a Facebook-oldalára feltöltött videóban bővebb magyarázatot is adott a miértekre.

"Az üzemanyagárak oly mértékben nőttek meg és húzták magukkal az inflációt, hogy a kormány úgy döntött, hogy maximalizáljuk" - kezdte ismertetését.

Majd jelezte, hogy a döntést három hónap múlva majd újraértékelik, így az csak február elejéig fagyasztja be a benzin- és a gázolajárakat.

"Annak érdekében, hogy a magyar gazdaság fejlődhessen és a magyar családok biztonságban legyenek, ezt a lépést meg kellett tennünk" - zárta tájékoztatását.

Az infláció októberben 6,5 százalékra nőtt. Tavaly októberhez képest a járműüzemanyagok ára 30,7 százalékkal ugrott meg, ami önmagában közvetlenül hatást gyakorol a teljes inflációs képre, azonban mivel a gyártási, szállítási költségekre is hatással van, közvetetten is meglátszódhat a statisztikán.