Magyarországon nagy változások vannak, az a célunk, hogy teljesen megújítsuk az országot, mert úgy hisszük, erre van szükség ahhoz, hogy a XXI. században erős és sikeres legyen - mondta Orbán Viktor, aki szerint az ország teljes megújítása bonyolult folyamat, de a szellemisége egyszerű: csak a munkán, a szorgalmon és a tudáson alapuló igazi teljesítmény számít, nem pedig az összeköttetés, az ügyeskedés és a törtetés. Orbán Viktor erről a Parlament kupolatermében, a nemzetközi tanulmányi versenyen eredményt elért diákolimpikonok díjátadó ünnepségén beszélt.

Hozzátette: Magyarország akkor lesz sikeres és erős, ha kijavítja a múlt hibát. A rendszerváltás utáni húsz évben a régi világ búvópatakként tört a felszínre a gazdasági döntéshozatalban, a médiában és az egyetemi katedrákon, behálózta és gúzsba kötötte a munkakedvet. 2010-ben azonban a magyarok úgy döntöttek, hogy megszabadulunk ettől az átoktól - mondta Orbán Viktor. Azt ígérte a diákoknak, hogy nekik már nem kell elköltözniük a hazájukból, ha érvényesülni akarnak, mert a megújuló Magyarország mindig számítani fog a teljesítményükre, és példaként állítja őket mindenki elé.

Úgy fogalmazott, hogy "teljesítményt várunk a diáktól, aki azt szeretné, hogy a magyar adófizetők pénzéből kapjon felsőoktatási képzést; teljesítményt várunk a befektetőtől: azt, hogy méltányos, mindenkire érvényes versenyfeltételek között méresse meg az erejét, törekedjen tisztességes haszonra, de ne akarja lerabolni az országot. Teljesítményt várunk az erejük teljében lévő magyar emberektől: azt, hogy munkával keressék meg a jövedelmüket, és ne építsenek életstratégiát a segélyek rendszerére."

A diákolimpikonok elismeréseit Orbán Viktor miniszterelnök, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár adta át a természettudományos tárgyakban jeleskedő tanulóknak, illetve felkészítő tanáraiknak.