Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ez a nihilizmus nem csak a hazai baloldalra igaz, sőt, nem is az európai baloldalra: lopakodva rátelepedett az EU intézményeire is. A zárt körű fórumon Orbán elmondta: "a legfontosabb harcainkat megvívtuk, de a kardunkat nem csatolhatjuk le". "Nagy kérdés, hogy békeidőben mit kellhet csinálni vele; meg kell tanulni kenyeret szeletelni a kardunkkal" - adta meg a konszolidációra a jelet a kormányfő. Utalva Antall József néhai kormányfő bon mot-jára, miszerint "tetszettek volna forradalmat csinálni ", kijelentette, hogy a kormány nagyon is élt a forradalom lehetőségével az államigazgatás és a jogrendszer átalakításakor.

A beszédben túl sok szót nem vesztegetett a hazai ellenzékre, akik mintha egészében megkapták volna a kommunista jelzőt. Eszerint a kommunistákkal már fölösleges viaskodni, hiszen azt sem tudni, melyik pártban vannak, nagyítóval kell keresni zárványaikat. "Persze azért pontosan tudjuk, hogy olyanok ők, mint a Terminátor: néhány szétesett törmelékből is képesek újraéledni" - olvasható az Indexen.

Annál több szó esett az EU-ról, Európáról, és Magyarországról, közép-európai kontextusban.

Ott a valójában kisebbségben lévő nihilisták vannak hatalmon, élükön Jean-Claude Junckerrel az Európai Bizottság elnökével, az EP-ben a liberálisokat vezető Guy Verhofstadttal és az EP elnökével, a szocialista Martin Schulzcal.

Orbán szerint a politikailag korrekt beszéddel a valódi értékvitát ellehetetlenítő elit által képviselt nihilisták számára a migránskérdés egy lehetőség a keresztény és nemzeti alapú Európa megsemmisítésére, az etnikai alapok megváltoztatására - írja az Index. Ezért szerinte nem a migránsokkal van baj, hanem azokkal a brüsszeliekkel, akik behívják őket.

Ezzel szemben Magyarország a V4-ekkel együtt, esetleg Ausztria bevonásával "kikényszeríti, hogy ezt a súlyos kérdést az elitek ne dönthessék el az emberek kizárásával, hanem népszavazások sorával kénytelenek legyenek róla megkérdezni őket" - emelte be a beszédbe Orbán az október 2-án esedékes kvótanépszavazást.

Orbán szerint a siker záloga, hogy Franciaország, Olaszország majd végül Németország is rátaláljon a közép-európaiak igazságára.vA kormányfő úgy vélte, a legnehezebb ügy Németországé, ahol "az irányított nyilvánosságban egyelőre lehetetlenség őszintén beszélni a migránskérdésről. Ezt mi csak a diktatúrákból ismerjük, de tudomásul kell vennünk, hogy van olyan demokrácia, ahol a szólásszabadság gyakorlása egzisztenciális kérdés, és bizonyos véleményeket ellenjavallt elmondani" - adta meg a német demokrácia sajátos jellemzését Orbán, aki nagyon is EU-pártinak mondta magát, feltéve, ha a magyar kvótanépszavazás példájával keltett hullámok révén a jövő tavaszi választások után már egy más elit került az EU intézményeibe.

Orbán szerint ugyanis szükség van egy közös európai hadseregre - ehhez viszont tudnia kell uralni a Földközi-tengert, és ha ki is mentik majd a tengeren át érkező migránsokat, akkor líbiai menekülttáborokba viszik vissza. Mindez azonban Orbán szerint csak akkor lehetséges, ha Európa eldönti, mit is akar valójában.

Szerinte a Brexit is a javát szolgálhatja az EU-nak, egyszerűen azzal, hogy világossá vált, mire mondott nemet a 65 milliós Nagy-Britannia.

Bár Orbán egységes hadseregről szólt, szerinte ez nem jelenti, hogy a nemzetek Európája helyett egyesült Európára volna szükség.