Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EU költi el a világ szociális kiadásainak 50 százalékot, az éves adósságtörlesztése 2000 milliárd euró megy, s a demográfiai folyamatok sem biztatóak - ez a közösség, ahova mi magyarok is tartozunk. Nagy változások előtt állunk: Európa nem maradhat úgy ahogy van, és többet nem lehet olyan, amilyen a válság előtt volt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Tudományos Akadémia 184. közgyűlésén.

Az egész világ elismeréssel adózik a magyar emberek és tudósok leleménye és munkássága előtt, a magyar tudomány szelleme és géniusza él, ezt jelzik a magyar tudósok által kapott díjak - mondta Orbán. A tudósokért ma késhegyre menő verseny folyik a világban, ezért fontos, hogy a magyar kutatók idehaza alkossanak. Ezért fontos a MTA Lendület programja, amely komoly reményekkel kecsegtet - tette hozzá a miniszterelnök.

Minket magyarokat az a vágy tüzel, hogy megtaláljuk a helyünket a világban, hogy a magyar nemzet újra az őt megillető helyére, a sikeres nemzetek közé kerüljön. Előbb a rendszerváltásban, majd az európai kapuk kinyílásában reménykedtünk - ám ez is, az is illúziónak bizonyult. Európának elég gondja van a magyarok nélkül. Európának elég baja, hogy elvesztette gyökereit, ezért nekünk magyaroknak saját magunknak kell megtalálni a helyünket. Csak rajtunk múlik, hogy sikeresek leszünk-e. Ezért a kormányzat mindet megtesz az akadémia fejlesztésééért - mondta a Orbán. A miniszterelnök elmondta, hogy még az idén átadják 8,5 milliárdból épülő Wigner kutató központot, a 9,5 milliárdos természettudományos kutató központot és mintegy 8 milliárdos beruházásból a bölcsészettudományok is kutatóközpontot kapnak. Mindezt a válság idején teljesíti magyar gazdaság - tette hozzá.

Az akadémia tagjaitól Orbán azt kérte, hogy álljanak ki a nemzet mellett, hogy sikeres nemzetek közé kerüljön. A cél az, hogy Magyarország a "tudás földjévé" váljon, hogy a magyarok a válságból győztesen kerülhessenek ki.