A magyar kormányfő sajtótájékoztatón elmondta, lengyel partnerével egyetértettek abban, hogy a gazdaság számára elérhető energia árát olcsóbbá kell tenni. Szerinte ha ez nem sikerül, akkor Európa nem fogja tudni tartani a versenyt se az oroszokkal, se az amerikaiakkal, de ha így megy, a kínaiakkal sem, ha ott a gazdaság jelentősen alacsonyabb áron jut energiához, mint az Európai Unióban.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy az Európai Unió most adta ki energiapolitikai jelentését, és az EU a következő hónapokban ezzel a témával fog foglalkozni. Hozzátette: a magyar emberek számára a rezsicsökkentés az egyik legfontosabb kérdés, dacára annak, hogy az ezzel kapcsolatos ellenérzéseknek nyíltan hangot adnak Brüsszelből. Hangsúlyozta, Brüsszellel szemben is megvédik a rezsicsökkentés politikáját.

Minden országnak joga van ahhoz, hogy maga válassza meg az általa követett energiapolitikát - mondta Donald Tusk lengyel kormányfő szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A lengyel miniszterelnök a magyar kollégájával, Orbán Viktorral folytatott megbeszélése után úgy nyilatkozott: el kell érni, hogy az energia sose képezhesse politikai nyomásgyakorlás tárgyát. Európának meg kell találnia a megfelelő energiaforrásait, és ennek során Lengyelország szerint a palagázt is figyelembe kell venni.
Donald Tusk megjegyezte: Magyarország és Lengyelország hatékonyan működik együtt az energetikai kérdésekben is.