Magyarországot kihúztuk abból a gödörből, amibe belelökték a szocialisták - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Fókuszban a nemzeti érdek című konferencián, amit a Századvég Alapítvány szervezet. Orbán a mostani beszédét előzetesen az elmúlt három év értékelésnek is szánta. Szerinte a kormányzásnak voltak olyan ötletei amelyek meglepően jól sikerültek - még magukat is meglepte, ugyanakkor voltak rossz döntések is.

A sikerek között említette az első kecskeméti Mercedest - azt, amit az első kormányok hoztak tető alá. A legkomolyabb politikai újítása az volt a kormánynak, hogy a választási programját egy az egyben átemelte a kormányprogramba. A kormányprogram öt nagy nemzeti ügyet jelölt meg, ennek első pontja a gazdaság talpra állítása volt. Akkor az IMF tartotta életben országot - mondta Orbán. Szerintünk szégyen más pénzén élni, míg az előző kormányok szerint érdem. Más pénzén élni annyit jelent, hogy az ország elveszti az önbecsülését. Ezért fontos dolog, hogy egy ország a saját teljesítményéből tartsa fönt magát. Ezért volt fontos az IMF-fel való együttműködés lezárása - tette hozzá miniszterelnök. Gatyába ráztuk a költségvetés, rekordmélységbe szorítottuk a hiány, és a piacról finanszírozzuk a gazdaságot. A magyar gazdaság talpra állt, és ma már a kontinens legígéretesebb országa. Ma négymillió ember fizet adót szemben 2010-es 1,8 millióval - sorolta a kormányzás eredményeit a miniszterelnök.

A második vállalás a szociális biztonság megteremtése volt - mondta Orbán. Első lépésben befagyasztotta a rezsiköltségeket a kormány, most már csökkenti is, a nyugdíjak reálértékét megőrizte, bevezette a családi adókedvezményt. Az élet nem könnyű, de van egyfajta biztonság azok számára, akik a munkát nem utasítják el. A miniszterelnök szerint akkor kell adóztatni, amikor költik, nem amikor megkeresik azt - ezért célnak nevezte az egyszámjegyű szja bevezetést is.

Az egészségügy megmentése volta harmadik lépés; Orbán szerint 2010 a kórházi rendszer összeomlott, ezért azt átszervezték és utalt a bérek emelésére is.

A közbiztonság volt a negyedik lépés: akkora a különbség a 2010-es állapotokhoz képest, hogy már nem is emlékszünk. Romákra lőttek, félkatonai szervezetek masíroztak az utcákon, Nokiás-doboz, 20 ezer forint alatt szabad rablás a tolvajoknak - ideológialiag megvédve. Minden volt csak közbiztonság nem. Három év telt el, ennek nincs nyoma - mondta Orbán.

Az ötödik pont a demokrácia helyreállítása. Orbán szerint az őszödi beszéd oldaláról nézve a demokratikus normák javultak. 2010-hez képest világos, átlátható - igaz vitatott - alkotmányos rend működik - mondta Orbán.

Olyan föderációban, ahol fölolvadnak a nemzetek - ott nincs helye Magyarországnak, ezért mi a nemzetek Európájában vagyunk érdekeltek. Nem kilépni akarunk az EU-ból, hanem részt venni az unióról szóló vitában. A edp eljárásról Orbán direkt nem beszélt - mondván reméli majd egyszer valaki ennek megírja a történetét.