A dolgok elintézésnek nem az a módja, hogy egymás háza elé menjünk tünteni - mondta  csütörtöki devizahiteles tüntetés kapcsán a miniszterelnök a Kossuth Rádióban. A kormány maga részéről többször szembeszállt a devizahitelekkel, ez volt a árfolyamgát, az eszközkezelő. Az igazságszolgáltatásnál nem ezt látom, hogy szembenéznének ezzel a problémával. A PSZÁF elnökének levele miatt "nagyon szégyeltem magam" - mondta Orbán - annak ellenére, hogy pénzügyi felügyelet egy autonóm szerv. Mint ismert a Kúria kérésére a PSZÁF elnöke szakértői elemzést küldött a devizahitelek magyarországi helyzetéről, amiben aSzász Károly felhívta a figyelmet, hogy a devizahitelszerződések tömeges megsemmisítése a magyar bankrendszert és a gazdaságot alapjaiban veszélyeztetnék.

Igaz, hogy lehetséges következményekre - apró betűs jogi nyelven - felhívták a figyelmet a bankok, de ennek ellenére sem forgalmazhatnak "hibás terméket" a bankok sehol a világon - mondta Orbán. Számos ember a hitelének tőkéjét már akár többször is visszafizette és mégis tartozik a bankjának - ez esetben felmerül, hogy a devizahitel hibás termék - vélekedett a miniszterelnök.

Ez egy baloldali akció

Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kifejtette: az európai baloldalnak két gondja van a kormánnyal és Magyarországgal: egyrészt "nem tudják lenyelni a békát", hogy a magyar választók 2010-ben kétharmaddal leszavazták az akkori baloldali kormányt, másrészt mivel a baloldal összefonódik a pénztőkével, folyamatosan a bankadó visszavonását és a rezsicsökkentés megszüntetését akarja elérni.

A kormányfő a szerdai EP-döntést úgy értékelte: "a szovjet birodalom fennállása óta egyetlen más külső hatalom sem vette a bátorságot, hogy nyíltan, jogi formát választva korlátozni akarja a magyarok függetlenségét".