A miniszterelnök tegnap a Fidesz belső vezető köreiben sem tett semmilyen célzást arra vonatkozóan, eleget tesz-e José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke kérésének, azaza a kormány visszavonja-e a jegybanktörvényt és a pénzügyi stabilitási törvényt - írja a  Népszabadság. Barroso levelére viszont még karácsony előtt válaszol. A jegybanktörvény részletes vitája folytatódott tegnap és Rogán Antal, az gazdasági bizottság elnöke megerősítette, hogy nem vonják vissza az MNB és a PSZÁF összevonását lehetővé tevő módosító indítványt sem.

Az utóbbi nem jelenti azt, hogy azonnal meg is lépnék az egyesítést, ezt eltolhatják 2013-ra vagy 2014-re. Az Európai Központi Bank módosítási javaslatainak többségét átvezetik a jegybanktörvénybe, a jogszabály zárószavazása az év végén lesz. A stabilitási törvényről pénteken dönt a Tisztelt Ház.

A Barroso-levelet az IMF-tárgyalások előtti pozícióharcnak minősítette egy a kormányfőhöz közeli forrás, amely összefügg a fiskális unióról folytatott vitával is. A Népszabadság úgy tudja, hogy az EU-ból a háttérben megkeresték Varga Mihályt, mert úgy gondolják, ő válthatná fel Orbán Viktort a miniszterelnöki székben.

Egy kormánytag a lap munkatársának a következőképpen jellemezte a kormányfőt: elszánt. Elmegy a falig. De ha az ország érdeke megkívánja, akkor végül megkerüli a falat, az érdekeinek megfelelően, előregyártott stratégia mentén. Ezzel talán arra célozhatott, hogy az IMF/EU-tárgyalás kudarca esetére a jegybank devizatartalékainak megszerzése jelentené a B tervet.