Az látszik, hogy az első három hónapban kiemelkedően növekedett a magyar gazdaság - kérdezett alá a Kossuth Rádió riportere péntek reggel Orbán Viktornak. Minden a terveink szerint halad - csapta le a labdát Orbán Viktor miniszterelnök kommentálva az első negyedévi GDP adatokat. A miniszterelnök szerint az volt a kérdés, hogy 2013-ban sikerül-e visszatérni a növekedési pályára. Nos a magyar embereknek - no meg egy kicsit a kormánynak - sikerült elhárítania az unió válságát és újra növekedni kezdett a magyar gazdaság.

Az első negyedéves GDP adat jó hír, hisz Magyarország már az egész világ szerint jobban teljesít - de ez még az emberek szempontjából kevés - mondta a miniszterelnök. Az Európán kívüli világ többi része nem érzi úgy, hogy válságban van. Mi az európai vezetők nem tudunk szembenézni azzal, hogy Európa nem tudta kivédeni a pénzügyi válságát - a hiba itt van. Nem Európa okozta a válságot, hanem az USA - de itt nem tudták a helyzetet kezelni - mondta Orbán.

Magyarország az uniós többi országától eltérő válságkezelést folytat - és ez sikeres. Európa többi kormányának nincs kétharmada - így nem tud igazságos adórendszert kialakítani. Mi elvettünk a tőzsdéktől a nyugdíjpénzeket, megadóztattuk a multikat - ez másutt nem megy - ezért Magyarország sikeres lesz - mondta a miniszterelnök.

Elképzelhetetlen, hogy Magyarország nem kerüljön ki a túlzott deficit eljárás alól - vezette fel a következő témát egy éles a kérdéssel a riporter. Orbán erre riposztjában elmondta, hogy az EU soha nem tudja eltalálni a magyar számokat. Az EU el akar venni az emberektől - ám én ezeket az intézkedéseket "soha nem hajtom végre". Legyen nyugdíjcsökkentés, csökkentsük a gyereket támogatást, alakítsuk át szociális kiadásokat - ezeket megszorításoknak hívja a magyar nyelv, ezt akarja az unió, de a kormány ezeket nem hajtja végre - mondta Orbán Viktor.

A most bejelentett költségvetési megszorítások nem vesznek el pénzeket az emberektől. Ugyanakkor a rezsicsökkentést "nem vonom vissza" a minimálbér emelését "nem vonom, vissza". Az összes vitánk arról szól az EU-val - amit a multicégek vezetői néha nyíltan el is mondanak - hogy Brüsszel visszavonassa a bankadót, a rezsicsökkentést.

Hozzátette ugyanakkor, hogy ha a Bizottság kéri, a kormány megemeli a bankadót vagy a pénzügyi tranzakciós illetéket. A miniszterelnök szerint ugyanis a nagy multicégek vezetői rendszeresen elmennek Brüsszelbe, hogy visszavonassák például a bankadót vagy a rezsicsökkentést.

Mik a kormány tervei?

A kormány terveiről is beszélt Orbán Viktor. "Megvolt az egészségügyi béremelés, a következő egy évben a háziorvosoknak is pénzt szeretnénk juttatni. Szeretnénk a pedagógus életpályát elindítani. A pedagógus bérrendszerben is emelést szeretnék elérni" - vetítette előre - írja a portfolió.hu.

A népesedési helyzet viszont túlmutat a jelenlegi válságon. "A válságkezelés 5-10-25 éves problémáinkról vonja el a figyelmet. Elég határozott program összeállításán dolgozunk. Az a célunk, hogy bevezessük azokat az elemeket, amelyek 25-30 év távlatában garantálják, hogy növekszik a népesség" - magyarázta a miniszterelnök, aki emlékeztetett arra, hogy a magyar fiatalok a felmérések szerint szeretnének gyereket. "A körülményekben van a magyarázata annak, hogy nem vállalnak gyereket a fiatalok. Ezért bízom abban, hogy a gazdasági növekedés árnyékában egy erőteljes demográfiai programot tudunk indítani" - ígérte.