Az euró árfolyama 289 forint fölé ugrott azután, hogy a miniszterelnök véleménye napvilágot látott - ez 5 forintos gyengülés a reggeli állapothoz képest. Egyelőre teljesen kilógunk a sorból, a régiós devizák erősödnek az euróval szemben. Egyelőre 289,30-nál tovább nem gyengült a magyar deviza.

Beszakadt a budapesti tőzsde is: a BUX 0,8 százalékos mínuszba került, az esést az OTP vezette 2 százalékos zuhanással. A bank papírjai 3653 forintot értek másfél órával a zárás előtt. A Telekom 1,6 százalékos veszteséggel 421, a Richter 0,5 százalékos mínusszal 39600 forinton forgott ugyanekkor, míg a Mol az egyedüli emelkedő 0,4 százalékos többlettel, 16 555 forintos jegyzéssel.

Számos fontos kérdésben születtek döntések (...), de a legfontosabb, hogy a frakció az az IMF és az Európai Unió Magyarországnak felkínált kölcsönével szemben támasztott követelményeket is áttekintettük - fogalmazott a miniszterelnök a közösségi portálra feltett videóüzenetben. Orbán szavai szerint "a lista hosszú, a sajtóban olvasható, a nyugdíjak csökkentésétől kezdve (...) a bankoknak juttatandó pénzösszegekig minden olyan szerepel benne, ami nem érdeke Magyarországnak, ezért a frakció arra az álláspontra helyezkedett, én személyesen is ezzel a véleménnyel értek egyet, hogy ezen az áron, így nem". Hozzátette: "a frakció felhatalmazott bennünket arra, hogy egy alternatív tárgyalási javaslatot hozzunk tető alá a következő napokban, ezen fogunk dolgozni."

Orbán Viktor mindezzel a sajtóban megjelent állítólagos IMF-kölcsönfeltételekre utalt, amelyek egy részét, így a nyugdíjak csökkentését, a bürokrácia leépítését, a bankadó megszüntetését és a bankoknak juttatandó pénzeket tehát ő maga is felsorolta. Amint arra korábbi cikkünkben rámutattunk - és a miniszterelnök videóüzenete is ezt a teóriát erősíti - nem valószínű, hogy az IMF küldte a sajtóban megjelent kívánságlistát a magyar kormánytól elvárt gazdaságpolitikai kiigazításokról. Ilyen konkrét célokat a szervezet nem szokott megfogalmazni, ráadásul azok maradéktalan teljesítése több ezermilliárd forintos kiigazítást jelentene. Sokkal inkább politikai célokat szolgálhatott a felsorolás kiszivárogtatása.