A Financial Times internetes kiadásában vasárnap megjelent cikk  azt emelte ki:  Orbán Viktor beszédében "megfogadta", hogy megvédi Lengyelországot az Európai Unió szankcióival szemben.

A magyar miniszterelnök kijelentésével elmélyítette a Kelet- és Nyugat-Európa közötti megosztottságot. A szerkesztőségi véleménycikk szerint Orbán Viktor a lengyel igazságügyi reformot védelmébe vevő megjegyzései nyomán valószínűsíthető, hogy a közép- és kelet-európai miniszterelnökök, valamint nyugati kollégáik között heves konfrontáció várható.

A lengyel igazságügyi reformok Orbán 2013-ban bevezetett reformjait tükrözik, amelyek elhallgattatták a bírákat felváltva őket a Fidesz megbízottjaival - fogalmazott a lap.

A cikk megjegyezte, szerdán Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke szankciókat helyezett kilátásba, amelyek megszüntethetik Lengyelország uniós szavazati jogát, valamint bizonyos támogatásokat, bevezetésükhöz ugyanakkor minden tagállam - köztük Magyarország - egybehangzó jóváhagyására szükség van.