A Csak egy kérdés című írásában Matthias Krupa úgy vélte, hogy a konzultáció "gonosz szatírának" tűnik, de Orbán Viktor "halálosan komolyan gondolja". Hozzátette: a kormány kezdeményezését tekintve "merész előrejelzésnek" tűnik a Financial Times című lap minapi megállapítása, miszerint a populizmus Európában átlépte a csúcspontját, mindenesetre "Magyarországon megfigyelhető, hogy miként megy pocsékba egy ország és a politikai kultúrája, amikor egy kormány levetkőzi minden gátlását".

A szerző úgy vélte, ha Geert Wilders vagy Marine Le Pen terjesztene elő olyan kérdőívet, mint a bevándorlásról szóló nemzeti konzultáció kérdőíve, akkor "nagy lenne a nyugtalanság", de Orbán Viktor sokak számára "még mindig +közülünk valónak+ számít". Pártja, a Fidesz változatlanul az Európai Néppárt tagja, így Angela Merkellel ül egy asztalnál, amikor a néppárti vezetők tanácskoznak. Ugyanakkor "legfőbb ideje, hogy Merkel és társai végre állást foglaljanak" - tette hozzá Matthias Krupa, kifejtve, hogy az EU jogi lehetőségei korlátosak Orbán feltartóztatására, de a politikai lehetőségeket "még messze nem merítették ki".

Ezek a lehetőségek a világos beszéddel kezdődnek és nem érnek véget a Fidesz kizárásával az Európai Néppártból, és akár "egy olyan kérdőívet is lehetne osztogatni, amelyen az áll, hogy egyetért-e azzal, hogy semmi keresnivalója az EU-ban egy kormányfőnek, aki megtiporja az európai értékeket?" - áll a Die Zeit kommentárjában.

Csütörtökön vita az EP-ben is

Milyen következményekkel jár egy uniós tagállam tagságára és az ebből fakadó jogokra nézve az, ha az ország bevezeti a halálbüntetést?- erről a kérdésről vitatkoznak csütörtökön az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi (LIBE) Bizottság képviselői az Európai Parlamentben. A vitára az Elnökök Értekezletének április 30-i azon döntése miatt kerül sor, amely felkérte az állampolgári jogi bizottságot a kérdés sürgős megvitatására. Az értekezleten Martin Schulz, a Parlament elnöke és a képviselőcsoportok elnökei Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a halálbüntetés esetleges újrabevezetéséről korábban tett nyilatkozatával foglalkoztak. Az Európai Bizottság képviseletében az igazságügyi főigazgatóság megbízott vezetője, Paraskevi MICHOU vesz részt a vitán - derül ki az EP közleményéből.